Lichte hersenschudding kan al blijvende schade veroorzaken

0
1176

Een lichte hersenschudding kan blijvende schade aan de hersenen veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

Een lichte hersenschudding kan blijvende schade aan de hersenen veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

Sommige patiënten ervaren een kort bewustzijnsverlies na een hersenschudding. Andere symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, depressie en angst. Sommige van deze klachten kunnen maanden of zelfs jaren aanhouden.

Blijvende schade

“Dit is de eerste studie die laat zien dat bepaalde hersengebieden kleiner worden na een hersenschudding”, zegt onderzoekster Yvonnen Lui. “Bij sommige patiënten was er blijvende schade na een hersenschudding.”

Verschillende studies toonden al aan dat 10 tot 20 procent van de patiënten een jaar na een zware hersenschudding nog steeds last hebben van neurologische en psychische klachten. Er was echter nog weinig bekend over de blijvende gevolgen van een lichte hersenschudding op lange termijn.

Afname hersenweefsel

Lui en haar collega’s onderzochten met behulp van een MRI-scan 28 patiënten die een lichte hersenschudding hadden opgelopen. Na een jaar hadden de patiënten nog steeds last van bepaalde klachten. De onderzoekers ontdekten dat het hersenweefsel van de patiënten in sommige gebieden was afgenomen. Deze volumeverandering hangt samen met cognitieve veranderingen in het geheugen, concentratie- en angststoornissen.

Meer onderzoek

De onderzoekers benadrukken dat meer onderzoek nodig is naar de lange-termijn effecten van een hersenschudding en adviseren voorzichtig te zijn bij het generaliseren van de resultaten van dit onderzoek.

Bron: artikel – RSNA