Maak van 2014 een onvergetelijk jaar!

0
1473
Maak van 2014 een overgetelijk jaar
Maak van 2014 een overgetelijk jaar

Een jaar zit vaak vol met leuke en minder leuke (leer)momenten. Door de waan van de dag zullen we bijna vergeten dat we zelf ook veel inbreng kunnen hebben in ons leven. Daarnaast heb je zelf in de hand hoe je met mindere periodes in je leven omgaat. Het eind van een jaar kan een goed moment zijn om de balans op te maken en te kijken wat je in het nieuwe jaar anders wilt doen. Met de onderstaande oefening wordt 2014 nog beter dan 2013!

Haal oude herinneringen op

Het jaar gaat zo snel voorbij dat je er haast vergeten bent wat er allemaal gebeurd is. Het is daarom goed om te beginnen met het ophalen van alle herinneringen. Je kunt dit als volgt aanpakken: schrijf eerste alle maanden van januari tot december op en haal vervolgens elke maand in gedachten weer voor de geest. Schrijf vervolgens per maand alle positieve en negatieve situaties op een rijtje. Neem hier even de tijd voor, net zolang tot je alle belangrijke gebeurtenissen in kaart heb gebracht.   

Elke maand een nieuwe levensles

Je hebt nu een volledig overzicht van alle hoogte- en dieptepunten van 2013. Kun je vervolgens per maand eens in kaart brengen welke belangrijke lessen je hieruit hebt geleerd? Dit kunnen zowel dingen zijn die je het liefst wilt blijven doen als dingen die je in het vervolg anders zou willen aanpakken zoals: “In 2014 wil ik meer contact houden met vrienden. Ik heb me in december gerealiseerd dat ik teveel tijd aan kinderen en werk heb besteed.”

Maak je plan zo concreet mogelijk

Dat klinkt allemaal mooi, die opgedane levenslessen, maar hoe ga je dit nu in de praktijk brengen? Om de kans groter te maken dat je ook echt tot actie overgaat kun je de levenslessen die je hebt vervolgens omzetten in concrete en specifieke plannen. Je kunt dit bijvoorbeeld ook weer per maand opdelen. Zoals: “In januari zijn mijn doelen om elke week 2 keer per week te sporten. Een keer per week ga ik naar de sportschool (op vrijdag avond) en een keer per week ga ik hardlopen (op woensdag middag).” Let daarbij op dat je wel haalbare en realistische doelen voor jezelf stelt. Je kunt beginnen met kleine stapjes in januari, en een iets grotere stap zetten in de maanden erna. Zo wordt 2014 een jaar om nooit te vergeten!

————————————————-

Over de auteur Psycholoog Utrecht Greetje Stomp
Drs. Greetje Stomp is eigenaar van Psychologiepraktijk Healthy Minds (Utrecht). Haar streven is om mensen te inspireren en de leuke kanten van psychologie te laten zien door op een persoonlijke, positieve en praktische wijze een oplossing te bieden bij psychische problemen. Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje bij www.healthyminds.nl.