Mammografie kan schadelijk zijn

0
859

Mammografieën, ofwel röntgenfoto’s van de borsten, worden al decennia lang ingezet om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Een nieuw onderzoek dat deze week werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine stelt echter dat de mammografie-techniek niet zo veel levens redt als aanvankelijk werd gedacht.

Het onderzoek wijst er verder op dat de techniek zelfs schadelijke effecten heeft, omdat veel vrouwen worden behandeld voor vormen van borstkanker die, als ze onbehandeld waren gelaten, geen gevaar waren geweest voor de gezondheid. Geschat wordt dat dit de afgelopen 30 jaar bij zo’n 1.3 miljoen vrouwen het geval was.

“Minder vaak mammografie”

Onderzoeker Archie Bleyer benadrukt dat de mammografie-test goed is en levens kan redden, maar minder vaak gebruikt moet worden. Volgens hem moet het testen van vrouwen worden uitgesteld tot de leeftijd van 50, en is het pas vanaf 75 jaar nodig om de scan om de twee jaar te ondergaan. Andere partijen, waaronder de American Cancer Society, raden vanaf 40-jarige leeftijd een jaarlijkse mammografie aan.

De onderzoekers bestudeerden de opsporing van borstkanker in de VS van 1976 tot 2008. Ze vergeleken de het aantal diagnosen voordat mammografie in algemeen gebruik werd genomen met het aantal diagnosen daarna. De onderzoekers concludeerden dat mammografieën inderdaad hadden bijgedragen aan het opsporen van kanker in een vroeg stadium. Maar de vroege opsporing bleek niet te voorkomen dat de ziekte zich voortzette. Het aantal borstkankergevallen dat een levensbedreigend stadium bereikte nam nauwelijks af, van 201 tot 94 gevallen per 100.000 vrouwen.

Vaak onnodige behandeling

Uit de cijfers van het onderzoek concluderen de wetenschappers dat tot wel de helft van de kankergevallen die worden opgespoord door mammografie onschadelijk zijn, en een ‘overdiagnose’ krijgen. Deze term wordt door Bleyer uitgelegd als “de diagnose van niets, of van iets dat niets is.” Hij verduidelijkt: “Wat er wordt gevonden zou nooit een probleem hebben veroorzaakt in het leven van de persoon. Hij of zij zou er anders niets van hebben geweten”.

Het probleem is dat de dokters niet kunnen zien welk vroeg opgespoord kankergeval onschuldig is, en welke een probleem voor de gezondheid gaat opleveren. Dus als de kanker is vastgesteld, wordt de patiënt behandeld met bijvoorbeeld een operatie, chemotherapie of bestraling. Oncoloog Sharon Giordano van het MD Anderson Cancer Center in Houston, die niet betrokken is bij het onderzoek, merkt op: “Als we een beter manier hadden om te bepalen welke kankergevallen schadelijk zijn, zouden we veel vrouwen een onnodige behandeling besparen.”

Bron: WebMD