Melk drinken goed effect op mobiliteit ouderen

0
1439

Recent onderzoek van de Universiteit van Bristol wijst er op dat melk drinken in de kindertijd zijn vruchten afwerpt op oudere leeftijd. Vooral voor de fysieke gezondheid en het evenwicht van ouderen bleek het drinken van melk in de jeugd voordelen te hebben.

Over de voordelen van melk voor de gezondheid wordt op dit moment nog flink gediscussieerd. De opvatting dat melk goed is voor je botten wordt door sommigen tegengesproken met de argumenten dat er veel vet in melk zit waar je dik van wordt, en dat het lichaam de calcium uit melk helemaal niet zo goed op kan nemen. Toch wijst recent onderzoek van de Universiteit van Bristol er op dat melk drinken in de kindertijd zijn vruchten afwerpt op oudere leeftijd. Vooral voor de fysieke gezondheid en het evenwicht van ouderen bleek het drinken van melk in de jeugd voordelen te hebben. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Age & Aging.

Ouderen die sinds kun kinderjaren elke dag een glas melk dronken liepen in het onderzoek 5% sneller dan ouderen die deze gewoonte niet hadden. Ook hadden ze 25% minder kans op een slecht evenwicht. De onderzoekers concludeerden dat het drinken van melk in de kindertijd een goed effect heeft op de fysieke vaardigheden van ouderen. Deze ontdekking kan van belang zijn voor de volksgezondheid, omdat het aantal ouderen de komende jaren flink zal toenemen.

Melk is goed voor elk?

De onderzoekers bekeken historische gegevens over voeding uit twee andere grote onderzoeken en beoordeelden zo de eetgewoonten in de kindertijd van 1500 mannen in de leeftijd van 62 tot 86. Vervolgens testten ze de impact van het drinken van melk (en dus het binnenkrijgen van calcium, proteïne en vet) op de huidige beweegvaardigheid van de mannen. De ouderen werden onderworpen aan een serie activiteiten, waaronder lopen, opstaan, en balanceren. Het drinken van melk in de kindertijd werd geassocieerd met een verbeterde mobiliteit op latere leeftijd.

De onderzoekers stelden ook vast dat mensen die in hun jeugd waren begonnen met melk drinken, dit vaak ook nog deden als volwassene. Dit is volgens de onderzoekers bewijs dat gezonde gewoontes vroeg moeten worden aangeleerd. Ook het eten van een ontbijt is volgens de onderzoekers een gezonde gewoonte die op deze wijze kan worden aangeleerd. Andere onderzoeken tonen aan dat mensen die én melk drinken én ontbijten een gezonder eetpatroon hebben dan mensen die geen melk drinken en het ontbijt overslaan.

Bron: Eurekalert