“Mensen die af en toe een drankje drinken leven langer”

0
712

Mensen die af en toe een drankje drinken leven langer dan mensen die nooit drinken. De sterftecijfers van niet-drinkers zijn zelfs hoger dan die van alcoholverslaafden. Tenminste, als we Amerikaanse wetenschappers moeten geloven.

Mensen die af en toe een drankje drinken leven langer dan mensen die nooit drinken.

De sterftecijfers van niet-drinkers zijn zelfs hoger dan die van alcoholverslaafden. Tenminste, als we Amerikaanse wetenschappers moeten geloven.

Het langdurige onderzoek, genaamd Alcoholism: Clinical and Experimental Research, toont aan dat mensen die gemiddeld drie alcoholische consumpties per dag drinken (vooral rode wijn) het gezondst bezig zijn. Het stimuleert de bloedsomloop en is goed voor het hart. Bovendien is het af en toe drinken van een alcoholisch drankje goed voor een sociaal leven.

Volgens de onderzoekers trekken vrienden en familie aan de bel als je teveel drinkt. Alcohol zorgt voor een ‘sociaal welzijn’. Het is essentieel voor een goed lichaam en gezonde geest zeggen de wetenschappers. Niet-drinkers zijn gevoeliger voor depressies, omdat ze de feestjes overslaan.

De wetenschappers bestudeerden de sterftecijfers van de afgelopen twintig jaar. Volgens de wetenschappers leven niet-drinkers gemiddeld korter, omdat zij zich vaak in de lagere sociale klasse bevinden. Ze hebben minder geld en meer stress door hun baan en opvoeding van hun kinderen. Stress en ziektes zorgen voor een kortere levensduur.

Toch worden er enkele kanttekeningen bij het onderzoek geplaatst. Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag waarom de grote risico’s op leverproblemen en kanker (waar drinkers mee te maken krijgen) niet terugkomen in de gemiddeld lage sterftecijfers onder de drinkers. De slogan ‘Geniet, maar drink met mate’ geldt daarom volgens de onderzoek nog altijd.

Bron: Volkskrant.nl