Miljarden mensen wereldwijd last van tandbederf

0
699

Wereldwijd hebben miljarden mensen last van grote, onbehandelde gebitsproblemen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van The University of London. Het rapport is gepubliceerd in the Journal of Dental Research.

Wereldwijd hebben miljarden mensen last van grote, onbehandelde gebitsproblemen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van The University of London.
Het rapport is gepubliceerd in the Journal of Dental Research.

Hoogleraar Wagner Marcenes van the Institute of Dentistry at Queen Mary deed met zijn team onderzoek naar de mondgezondheid wereldwijd, een onderdeel van the Global Burden of Disease (GBD) 2010 study.
GBD 2010 is de grootste systematische poging ooit om de wereldwijde distributie en oorzaken van een breed scala van de belangrijkste ziekten, letsels, en risicofactoren te beschrijven.

Cariës

Het rapport toont aan dat meer dan de helft van de totale bevolking, maar liefst 3,9 miljard mensen, lijdt aan onbehandelde mond- of tandaandoeningen. De meest voorkomende aandoening van alle 291 beoordeelde ziekten en letsels is cariës. Gaatjes in de tanden ten gevolge van beschadiging van het tandglazuur wordt tandbederf of cariës genoemd.

Marcenes zegt: “Er zijn wereldwijd bijna 4 miljard mensen met gebitsproblemen die kiespijn veroorzaken”.
Het gaat volgens Marcenes om ernstige problemen.

Voorkomen

“Het verlies van tanden is vaak het eindresultaat wanneer preventieve of conservatieve behandelingen voor tandbederf of tandvleesaandoeningen mislukken of niet beschikbaar zijn. Het is waarschijnlijk dat de tandheelkundige zorgverleners het verlies van tanden tegenwoordig beter proberen te voorkomen dan in het verleden, maar grote inspanningen zijn nodig om het ontstaan tandbederf te voorkomen”, aldus Marcenes.

Bron: artikel – Eurekalert.org