Mogelijk Nederlanders besmet met Hantavirus

0
780

Nederlanders die tussen 10 juni en 24 augustus gelogeerd hebben in een bepaalde cabine in het Yosemite National Park in de VS lopen het risico om besmet te zijn met het Sin Nombre hantavirus, dat al twee Amerikanen het leven heeft gekost.

Nederlanders die tussen 10 juni en 24 augustus gelogeerd hebben in een bepaalde cabine in het Yosemite National Park in de VS lopen het risico om besmet te zijn met het Sin Nombre hantavirus, dat al twee Amerikanen het leven heeft gekost. Vier andere Amerikanen hebben de ziekte ook opgelopen. De Nederlanders zullen worden geïnformeerd door hun regionale GGD of de Parkautoriteiten. Hen wordt geadviseerd om hun gezondheid in de gaten te houden, en bij eventuele klachten naar de huisarts te gaan.

Het gaat om een variant van het Hantavirus dat niet in Nederland voorkomt. Het wordt namelijk overgedragen door een soort muizen, de hertmuis, die niet in Nederland te vinden is. De soort werd echter wel aangetroffen in een ‘Signature Tent Cabin’ in Curry Village in het natuurpark. De cabins zijn meteen gesloten en alle bezoekers die daar tussen 10 juni en 24 augustus hebben gelogeerd worden op de hoogte gesteld. Bezoekers die vóór deze periode in deze cabine hebben verbleven hoeven zich geen zorgen te maken. Het virus heeft namelijk een incubatietijd van zes weken. Dat betekent dat je na zes weken pas verschijnselen krijgt (in dit geval lijken de verschijnselen op griep). Als je na zes weken nog geen klachten hebt, kun je ervan uitgaan dat je niet ziek gaat worden.

Gevolgen virus

Healthylives sprak met Harald Wychgel, persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hij legt uit waarom niet iedere Nederlander die in de afgelopen zes weken in het Yosemite park heeft gelogeerd hoeft te worden onderzocht: “De kans dat je ziek wordt van het virus is niet zo groot. Maar als je toch verschijnselen krijgt, is het wel belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Bij een virusinfectie kun je geen antibiotica nemen, zoals bij een bacterie. Wel kunnen we de kans op overleving vergroten met een opname in het ziekenhuis.” De eerste symptomen, die lijken op een griepje, kunnen binnen een week leiden tot ernstige longproblemen. Het virus is niet van mens-op-mens overdraagbaar.

Hoe krijg je het hantavirus?

Wychgel benadrukt dat deze vorm van het hantavirus niet in Nederland voorkomt, maar dat mensen altijd het risico lopen om ziektes van dieren over te nemen: “denk bijvoorbeeld aan Q-koorts”. Twee vormen van het hantavirus, het Puumala- en het Seoulvirus, komen wel in Nederland voor, maar vormen niet zo’n grote bedreiging voor de gezondheid als het Amerikaanse virus. Na een griepachtige periode gaat de ziekte meestal vanzelf weer over. Mensen kunnen virussen van muizen oplopen via besmette muizenkeutels en urine, die opdrogen en deeltjes afgeven aan de lucht die vervolgens ingeademd wordt. Ook kun je besmet raken via beten. In Nederland worden steeds vaker mensen besmet. Recente cijfers zijn er niet, maar in 2007 werden er 27 gevallen vastgesteld.

Het is dus verstandig om je huis muisvrij te houden, en als je toch muizen hebt, te zorgen dat je je huis goed ventileert. Zo heb je minder kans om eventueel besmette stofdeeltjes in te ademen. Zorg dat je niet op handen en voeten in kleine ruimtes kruipt om te kijken waar de muizen vandaan komen of vallen neer te zetten; juist dan loop je het meeste risico om per ongeluk in contact te komen met besmette uitwerpselen.