Na bedtijd sms’en schadelijk voor gezondheid

0
1144

Na bedtijd sms’en of een e-mail versturen is schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het JFK Sleep Centre in New Jersey.

Tieners en kinderen die ’s avonds in bed nog tekstberichtjes versturen slapen minder goed en worden sneller humeurig.

Uit het onderzoek komt naar voren dat degenen die niet in staat zijn om hun telefoon of laptop in bed opzij te leggen, meer kans hebben om angstig of depressief te worden. Ook neemt de kans op leerproblemen toe.

Het onderzoekersteam van het JFK Sleep Centre interviewden veertig mensen tussen de acht en tweeëntwintig jaar over hun slaapgewoonten en het sms- en e-mailgebruik.

Volgens de onderzoekers worden de hersenen bij het sms’en of het versturen van e-mails actief gehouden, terwijl ze eigenlijk moeten rusten. Het versturen van sms’jes vereist veel meer interactie dan televisie kijken.

De ondervraagden stuurden gemiddeld 33,5 tekstberichten of e-mails per avond naar gemiddeld 3,7 personen. Dit komt neer op 3.404 sms’jes per persoon per maand.

De berichten worden tien minuten tot vier uur na bedtijd nog verstuurd. Jongens geven vaak de voorkeur aan surfen op het web en het spelen van games, terwijl meisjes eerder iemand bellen of tekstberichtjes versturen. Beiden geven toe dat e-mails of sms’jes eens per nacht hun nachtrust verstoren. Maar liefst 77 procent had daarna moeite om weer in slaap te komen.

Volgens de onderzoekers moeten ouders strengere regels opstellen voor het gebruik van elektronische apparaten, en de computer uit de slaapkamer verplaatsen.