Niet alle salades zijn gezond

1
1496

Niet alle salades zijn gezond. Dat stelt voedingswetenschapper Steve Rothwell. Volgens Rothwell is een salade niet altijd zo gezond als we denken. Welke salades zijn goed voor onze gezondheid en welke kunnen wij beter laten liggen? Steve Rothwell legt het uit.

Niet alle salades zijn gezond. Dat stelt voedingswetenschapper Steve Rothwell. Volgens Rothwell is een salade niet altijd zo gezond als we denken. Welke salades zijn goed voor onze gezondheid en welke kunnen wij beter laten liggen? Steve Rothwell legt het uit.

Blootstelling aan licht
Volgens de voedingswetenschapper bestaan de gezondste salades uit jonge planten. Deze planten zijn nog niet volledig gegroeid. Over het algemeen zijn bladgroenten voedzaam, omdat ze veel vitamines, mineralen en natuurlijke plantenbestanddelen zoals carotenoïden bevatten. Die helpen de plant licht te vangen en dit om te zetten in energie. Betacaroteen, ook wel provitamine A genoemd, is goed voor onze huid en zicht. Luteïne en zeaxanthine zijn goed voor onze ogen.

De bladeren die veel zijn blootgesteld aan licht bevatten de meest gezonde bestanddelen. Volgens Rothwell worden de buitenste bladeren van ijsbergsla vaak weggegooid. Deze zijn blootgesteld aan licht en daardoor juist voedzaam. De binnenste bladeren bevatten minder gezond bestanddelen.

Gezondste groenten in salades
Volgens Rothwell zijn preischeuten de gezondste groente voor in een salade. De preischeuten bevatten maar liefst zeven keer zoveel vitamine C dan sinaasappelen en vier keer zoveel vitamine A dan tomaten.

Een andere gezonde groente is spinazie. De spinazie kun je rauw aan een salade toevoegen.

Tot slot is waterkers een betere bron van vitamine C, B, K en E dan bijvoorbeeld appels, broccoli en tomaten. Waterkers, maar ook rucola beschermen onze cellen en ondersteunen het immuunsysteem volgens Rothwell.

Bron: Hln.be

Bekijk onze lekkere en gezonde recepten in de rubriek ‘Recepten’.