Nog maar weinig Oranje supporters ingeënt

0
715

 

Nog maar weinig Oranje supporters hebben zich laten inenten voor het komende EK-voetbal. Dat schrijft Spits vandaag.

Na een steekproef bij tien GGD’en blijkt dat pas enkele mensen een vaccinatie hebben gehaald.

Begin deze maand adviseerde het RIVM voetbalfans die naar het EK-voetbal in Polen en Oekraïne afreizen vaccinaties te halen. Op dit moment heerst er in het westen van Oekraïne, op de grens van Polen, Slowakije en Hongarije, een mazelenepidemie.
GGD Nederland vertelt aan Spits: ‘Er is nog tijd, maar voor optimale bescherming moeten mensen wel minstens vier weken van tevoren een afspraak maken.’

Vaccinatie mazelen
Sinds 1976 krijgen alle kinderen een vaccinatie tegen de mazelen. De meeste Nederlanders zijn dus beschermd tegen deze ziekte. Het advies geldt dan ook alleen voor de mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de mazelen en in het verleden de ziekte niet hebben gehad. Ook andere reizigersvaccinaties worden aanbevolen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en het RIVM adviseert voetbalsupporters die naar het EK gaan ook om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio).

Verder komt er in zowel Polen als Oekraïne hondsdolheid (rabiës) voor. Het RIVM adviseert dan ook om in deze landen contact met honden en katten te vermijden. Neem direct contact op met een arts, wanneer je gebeten bent door een hond of kat.

Lees ook:

WK voetbalstress: tips voor minder hartproblemen

WK: bewust eten na een voetbalwedstrijd

RIVM adviseert EK-bezoekers vaccinatie