Nog steeds weinig inentingen EK supporters

1
700

Oranje supporters die naar Oekraïne gaan worden aangeraden zich te laten inenten. Tot nu toe zijn er maar weinig supporters die dat hebben laten doen.

Volgende week zaterdag speelt Nederland zijn eerste wedstrijd tijdens het EK in Oekraïne.
De supporters die ze daar gaan aanmoedigen wordt aangeraden zich te laten inenten. Tot nu toe zijn er maar weinig supporters die dat hebben laten doen. Dat meldt het AD donderdag.

Bij organisatie Reisprik, een netwerk van huisartsen praktijken, kwamen maar twintig supporters zich laten inenten terwijl zij er 1500 hebben klaarliggen. Door heel Nederland zijn er wel duizenden vaccins maar supporters laten het voor alsnog afweten.

Mazelenepidemie Oekraïne

In Oekraïne heerst momenteel een mazelenepidemie. Het is daarom heel belangrijk dat iedereen ingeënt is. Oranjefans, die al naar aankomende wedstrijd gaan, zijn eigenlijk al te laat met inenten het duurt namelijk twee weken voordat het vaccin werkzaam is. Toch is het verstandig om je alsnog te laten inenten.

Goed doel

Om supporters te lokken worden er per prik 25 vaccins gedoneerd aan kinderen in ontwikkelingslanden. Hiermee hopen zij de stap om een prik te halen te vergroten.

Kindervaccinatie

Sinds 1976 wordt in Nederland ieder kind een vaccinatie aangeboden die beschermt tegen de mazelen, bof en rode hond. Wanneer je al eens de mazelen hebt gehad ben je immuun voor de ziekte.

De gevaren van mazelen

Het mazelenvirus wordt veroorzaakt door hoesten of niezen en is behoorlijk besmettelijk. In het begin kun je last hebben van lichte koorts, verkoudheid en vermoeidheid. Later zijn de mazelensymptomen pas echt te herkennen. De mazelen komt vooral veel bij kinderen voor.

De symptomen van de mazelen zijn vlekjes in de binnenkant van de wangen en huiduitslag. Deze ziet er overigens totaal anders uit dan een gewone uitslag.

Het wordt pas echt gevaarlijk wanneer er complicaties optreden zoals middenoorontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking. Hier kan je hersenbeschadiging door oplopen en doof, slechthorend, slechtziend, of blind van worden. In het uiterste geval kan je hier zelfs aan overlijden.

Lees ook:

Denk aan de vaccinaties

Nog maar weinig oranjesupporters ingeënt

RIVM adviseert EK-bezoekers vaccinatie

1 REACTIE