Nu al afvallen voor de feestdagen

0
776

Het is weer november en voor veel mensen is dit de maand om weer met een dieet te beginnen. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat rond deze periode 58 procent van de vrouwen met een dieet begint voor de naderende feestdagen. We willen er allemaal goed uitzien in onze feestoutfit.

Het is weer november en voor veel mensen is dit de maand om weer met een dieet te beginnen. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat rond deze periode 58 procent van de vrouwen met een dieet begint voor de naderende feestdagen. We willen er allemaal goed uitzien in onze feestoutfit.

Met de feestdagen in zicht hebben we een goed doel om af te vallen.

Al sinds september liggen de pepernoten, gevuld speculaas, marsepein en taai taai poppen in de schappen. Vind jij het moeilijk om deze lekkernijen te laten staan? Je bent niet de enige. Gelukkig is er iets aan te doen.

Tips

  • Begin de dag met een goed eiwitrijk ontbijt. Een voorbeeld van een gezond ontbijt is: roereieren op geroosterd zuurdesembrood. Dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.
  • Haal snoep en ongezonde snacks uit huis en koop ze vooral niet. Extra tip: Doe boodschappen met een volle maag, dus net nadat je gegeten hebt.
  • Vind een vervanging. Vervang bij zoete trek koek of snoep voor iets anders zoets. Denk aan fruit of vla.
  • Beloon jezelf. Niet snoepen is moeilijk. Wees daarom trots op jezelf na elke dag dat je niet gesnoept hebt en beloon jezelf met iets waar je blij van wordt. Maar natuurlijk niet met iets ongezonds.
  • Eet met aandacht. Herken je dit: Je kijkt televisie met een zak snoep naast je. Voor je het weer is de zak leeg. Vooral met snaaivoedsel zoals pepernoten is dit het gevaar. Kijk dus eerst naar wat je in je mond stopt. Zo ben je meer bewust van wat je eet en zal je minder eten.
  • Drink voldoende water. Een cliché, maar het helpt.
  • Eet voldoende noten en zaden. Eet een klein handje amandelen of strooi gebroken lijnzaad door je yoghurt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Vorige week bleek uit onderzoek dat het eten van noten het hongergevoel remt.
  • Zoek afleiding. Vaak grijp je naar suiker als je je verveelt of stress hebt. Ga sporten of zorg dat je jezelf bezig houdt als je een zwak moment hebt.
  • Beweeg. Houd je echt niet van sporten? Maak dan een regelmatig een stevige wandeling. Natuurlijk verbrand je calorieën. Iemand van 80 kilo verbrandt 320 calorieën per uur stevig wandelen.
  • Krijg je van je werk een banketstaaf of gevuld speculaas? Bewaar dit dan niet in je keukenkastje, maar geef het weg. Waarschijnlijk maak jij je neefje, oma of moeder heel blij mee. En jij kan de lekkernijen niet meer tijdens een zwak moment tevoorschijn toveren.

Natuurlijk mag je aankomend weekend tijdens de intocht van Sinterklaas pepernoten eten, maar eet met mate. Voel je niet schuldig. Het is belangrijk dat je de weken voor de feestdagen en de weken na de feestdagen een gezond voedingspatroon hebt.