Omega-3 voor een beter geheugen

0
36

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh hebben ontdekt dat het vetzuur Omega 3 niet alleen gezond is voor je, maar ook je geheugen verbetert. Omega 3 zit vooral in vette vis, maar het kan ook als voedingssupplement genomen worden.

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh hebben ontdekt dat het vetzuur Omega 3 niet alleen gezond is voor je, maar ook je geheugen verbetert. Omega 3 zit vooral in vette vis, maar het kan ook als voedingssupplement genomen worden. Het onderzoek werd online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

De effecten van Omega 3 zijn al eerder getest, maar alleen op zieke mensen of oudere mensen die al problemen hadden met hun geheugen. Voor dit onderzoek werden jongvolwassenen gebruikt. Het werkgeheugen van mensen presteert namelijk het beste in de leeftijd van 18 tot 25. De onderzoekers wilden kijken of een geheugen in topconditie nog beter gaat presteren als de persoon veel Omega 3 binnenkrijgt.

Onderzoek Omega 3

In het onderzoek kregen gezonde jonge mannen en vrouwen van verschillende etniciteiten zes maanden lang Omega 3 voedingssupplementen. Aan het begin van het onderzoek ondergingen ze een hersenscan en werd hun werkgeheugen getest met een reeks cijfers en letters. De testpersonen moesten bijhouden welke cijfers of letters een, twee of drie keer voorkwamen in de reeks. Deze test staat bekend als een “n-back test”.

“Het interessante aan deze test was dat er al een verband bleek te zijn tussen de prestaties van het werkgeheugen en de hoeveelheid Omega 3 die de testpersonen binnenkregen via hun normale eetpatroon, voor de start met de supplementen” aldus onderzoeksleidster Bita Moghaddam.
Na zes maanden Omega 3 te hebben geslikt, deden de testpersonen de n-back test nog een keer, en kregen ze een tweede hersenscan. Uit beide tests bleek dat de Omega 3 het werkgeheugen verbeterde.

De onderzoekers hoopten met de hersenscans ook vast te stellen hoe de Omega 3 de hersenen precies beïnvloedde, maar hun veronderstelling dat het met een bepaald soort proteïne te maken had (het VMAT2 proteïne) bleek niet te kloppen.

Verschil jong en oud

“Het is erg interessant dat een eetpatroon dat rijk is aan Omega 3 vetzuren de cognitieve functies van gezonde jonge personen kan verbeteren,” zei onderzoeker Rjesh Narendarn. “Desalniettemin was het een beetje teleurstellend dat ons hersenonderzoek geen licht kon werpen op het mechanisme waarmee Omega 3 het werkgeheugen verbetert.”

Verder onderzoek op dieren wijst erop dat de invloed van Omega 3 op hersenprocesssen bij jonge dieren anders werkt bij oudere dieren. Met dit gegeven in het achterhoofd blijft het Pittsburg team onderzoek doen naar de werking van Omega 3.

Bron: University of Pittsburgh