Online behandelprogramma”s overgewicht succesvol

0
624

 

Tegenwoordig hoef je niet meer naar de huisarts of diëtist als je worstelt met overgewicht. Op het internet zijn talloze cursussen en programma’s te koop die je helpen om af te vallen, en waar je steun kunt vinden bij gelijkgestemden in een ‘community’ of op een forum. Naast het feit dat je zo anoniem kan blijven, is het ook nog eens goedkoper dan een diëtistenbehandeling. Maar werkt het ook echt? Onderzoekers uit Amerika zeggen van wel.

Overgewicht is een groeiend probleem in Amerika, maar omdat niet iedereen een zorgverzekering heeft vonden de onderzoekers het nuttig om uit te zoeken of deze goedkopere oplossing voor overgewicht echt werkt. Het team, dat bestaat uit zeven onderzoekers uit verschillende delen van Amerika, vergeleek de resultaten van verschillende onderzoeken naar online hulpprogramma’s, en kwam tot de conclusie dat deze bij mensen met overgewicht of obesitas wel degelijk helpen met afvallen.

Overgewicht en obesitas

Overgewicht of obesitas kan het risico op diabetes vergroten, evenals het risico op een beroerte, hartproblemen, hoge bloeddruk en andere chronische ziekten. De World Health Organization voorspelt dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas in de wereld zal stijgen naar 1.5 biljoen in 2015. Goedkope internet behandelingen kunnen, als ze effectief zijn, dus een enorm impact hebben op de bevolkingsgezondheid.

Het onderzoek richtte zich op 14 studies naar mensen met overgewicht met in totaal 2.537 deelnemers, en op vier studies naar het behoud van gewicht waaraan 1.603 mensen deelnamen. De mensen die meededen werden geselecteed op hun BMI, dat over een bepaalde limiet heen moest komen. In de onderzoeken die werden vergeleken hadden de mensen die een dieetprogramma volgden op de computer meer succes met afvallen dan mensen die niet of weinig werden geholpen, maar ze waren niet zo succesvol als de mensen die face-to-face contact hadden met een behandelaar. Ook de mensen die hun gewicht alleen maar op peil wilden houden waren succesvoller dan mensen die nauwelijks hulp kregen, maar toch werkte direct persoonlijk contact nog beter.

Smartphones

Hoewel smartphones geen deel uitmaakten van het onderzoek kunnen deze volgens de onderzoekers wel de plaats innemen van desktop computers en laptops bij het volgen van online dieetprogramma’s. “Sinds we het onderzoek begonnen zijn smartphones gaan functioneren als volledig mobiele computers die gelijk zijn aan laptops en desktops”, zei L. Susan Wieland, die als onderzoeksleider verbonden is aan de University of Maryland School of Medicine in de VS. “We hopen dat we bij de update van ons onderzoek tests met smartphones kunnen toevoegen.”