Opnieuw kritiek op BMI

10
1190

Je ideale gewicht kan bepaald worden aan de hand van de Body Mass Index vaak afgekord tot BMI. De BMI geeft aan of je gewicht goed is of dat je onder- of overgewicht hebt. De criteria waar naar gekeken wordt zijn lengte en gewicht. Dat is ook meteen de meest gehoorde kritiek op dit meetinstrument.

Je ideale gewicht kan bepaald worden aan de hand van de Body Mass Index vaak afgekord tot BMI. De BMI geeft aan of je gewicht goed is of dat je onder- of overgewicht hebt.

De criteria waar naar gekeken wordt zijn lengte en gewicht. Dat is ook meteen de meest gehoorde kritiek op dit meetinstrument. Ook wiskundige Nick Trefethen heeft zijn kritiek geuit op de huidige formule. Volgens hem is de Body Mass Index gebrekkig omdat het geen rekening houdt met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel. Hij heeft daarom een nieuwe formule ontwikkeld.

Trefethen vindt dat de BMI korte mensen laat geloven dat ze dun zijn, terwijl langere mensen het gevoel krijgen dat ze een gewichtsprobleem hebben. Er wordt volgens hem geen rekening gehouden met de hoeveelheid natuurlijke massa die grote mensen hebben. “Hierdoor wordt overschat hoe ‘goed gevuld’ kleine mensen zouden moeten zijn”, aldus Trefethen.

Huidige formule

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte.
Een BMI tussen 18,5 en 24,9 is normaal. Minder dan 18,5 wordt beschouwd als ondergewicht, terwijl 25 tot 29,9 wordt beschouwd als overgewicht. Bij een cijfer van 30 of hoger is de persoon zwaarlijvig.

Nieuwe formule

In de nieuwe formule wordt het gewicht in kilogram eerst vermenigvuldigd met 1,3 en het antwoord wordt vervolgens gedeeld door de lengte van de persoon tot de 2,5de macht.
De wiskundige benadrukt dat zijn formule meer is dan een academische oefening. De resultaten zouden volgens hem de gezondheid van miljoenen mensen kunnen beïnvloeden.

Bron: artikel – Telegraph.co.uk

10 REACTIES

  1. voor mij met mijn zware bouw is de bmi ongeveer 10 tot 15 kg te licht ingesteld. wanneer ik een bmi van 21 heb zie ik eruit als een skelet en word aangespoord meer te eten. ook tabellen ed kloppen niet evenals dieetboekjes. helaas, vroeger geloofde ik het allemaal, ging lijnen en dat ging ten koste van mijn gezondheid. ik vind stevige mensen er vaak beter uitzien dan magere en ga noooooit meer lijnen (oftewel honger lijden, hoe je het ook brengt)