Ouders gelukkiger dan 10 jaar geleden

1
844

De komst van een kind maakt ouders gelukkiger dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Ouders van Nu. Driekwart van de ouders is sinds de geboorte van hun kinderen gelukkiger. De geboorte van een kind is het grootste geluksmoment, zo blijkt uit onderzoek.

De komst van een kind maakt ouders gelukkiger dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Ouders van Nu.
Driekwart van de ouders is sinds de geboorte van hun kinderen gelukkiger. De geboorte van een kind is het grootste geluksmoment, zo blijkt uit onderzoek.

In 2002 heeft Ouders van Nu onderzoek gedaan om te peilen hoe vrouwen het leven als moeder ervaren. Nu, tien jaar later, is hetzelfde onderzoek nog een keer gedaan en is er gekeken naar de veranderingen van het moederschap in de afgelopen tien jaar.

In totaal namen ruim 16.000 ouders deel aan het onderzoek. Van deze groep is 71 procent gelukkiger geworden sinds de geboorte van hun kind.

Relatie na geboorte

Een kwart van de moeders geeft ook aan een betere relatie te hebben sinds het ouderschap. Gemiddeld geven moeders hun relatie een 8,1 na de komst van hun kind. Maar er zijn ook moeders (5%) die wel eens hebben gedacht ‘was ik maar nooit aan kinderen begonnen’.

Nadelen ouderschap

Moeders zien niet alleen maar voordelen van het ouderschap. Zo is 39 procent s’ avonds zo moe dat ze nergens meer zin in heeft. Moeders missen vooral het uitslapen en het contact met vriendinnen. 44 procent heeft sinds de komst van hun kind (-eren) minder contact met vriendinnen. Dit percentage is gestegen ten opzicht van 2002. Toen was dit nog maar 16 procent. Toch laten ouders zich, volgens arbeidspsycholoog Jolet Plomp, niet uit het veld slaan door de onvermijdelijke nadelen.

‘Mensen kiezen meer bewust voor het ouderschap. Kinderen krijgen gebeurt op basis van een weloverwogen beslissing en dat betekent dat ouders er meer van kunnen genieten‘, aldus Plomp.

Carrière

Werk en kinderen combineren is vaak een discussieonderwerp in de vrouwenbladen/websites. Uit dit onderzoek blijkt dat moeders werk gemakkelijker vinden te combineren met kinderen dan 10 jaar geleden. Ook kijken moeders tegenwoordig anders tegen de combinatie moederschap en carrière aan. In 2002 vond 54 procent van de vrouwen dat het goed mogelijk is om als moeder carrière te maken, dit percentage is nu gestegen naar 74 procent.

Enquete, ouders van Nu

Bron: Tijdschrift Ouders van Nu

1 REACTIE