Het dagelijks eten van paarse aardappelen helpt tegen een hoge bloeddruk. Tenminste dat beweren wetenschappers. Bovendien leidt het eten van aardappelen ook niet tot gewichtstoename volgens de onderzoekers. Aan de studie namen 18 vrijwilligers deel. Zij aten twee keer per dag zes tot acht kleine aardappelen.
Het dagelijks eten van paarse aardappelen helpt tegen een hoge bloeddruk. Tenminste dat beweren wetenschappers. Bovendien leidt
het eten van aardappelen ook niet tot gewichtstoename volgens de onderzoekers.
Aan de studie namen 18 vrijwilligers deel. Zij aten twee keer per dag zes tot
acht kleine aardappelen. De meeste deelnemers kampten met overgewicht of
obesitas en hadden een te hoge bloeddruk. De aardappelen hadden een paarse schil,
maar de onderzoekers geloven dat aardappelen met een rode of witte schil vergelijkbare effecten hebben. De deelnemers aten de aardappelen twee keer per
dag gedurende vier weken. Vervolgens aten ze vier weken geen aardappelen.
Na een maand daalde de systolische
(bovendruk) bloeddruk van de deelnemers met 3,5
procent. Hun diastolische (onderdruk) bloeddruk daalde met 4,3 procent.
Aardappelen zijn van nature rijk aan vitamine B, C, kalium en voedingsvezels. Ze dragen ten onrechte het imago van dikmakers met zich mee. Rijst en pasta tellen veel meer calorieën en bevatten geen vitamine C. Volgens diëtisten kan je dan ook beter een aardappel op je bord scheppen dan een portie spaghetti of rijst. De onderzoekers hopen dat deze studie het imago van de aardappel weer verbetert.
Een hoge bloeddruk wordt ook wel de stille moordenaar
genoemd en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en andere ziekten. Lees hier meer over een hoge bloeddruk.