Rode wijn en chocola tegen dementie

1
1555

Onderzoekers hebben ontdekt dat flavanolen, bepaalde stofjes die onder andere te vinden zijn in cacao, thee, druiven, rode wijn en appels, een goed effect hebben op het functioneren van de hersenen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat flavanolen, bepaalde stofjes die onder andere te vinden zijn in cacao, thee, druiven, rode wijn en appels, een goed effect hebben op het functioneren van de hersenen. Dagelijks een dosis flavanolen kan bijvoorbeeld helpen bij het verschijnsel dat ouderen langzaam cognitieve vaardigheden verliezen.

Het verliezen van cognitieve vaardigheiden kan doorzetten naar dementie. Flavanolen worden nu geassocieerd met een verminderd risico op deze ziekte. Onderzoekers denken dat dit kan doordat flavanolen direct de hersenstructuur veranderen door neuronen te beschermen tegen beschadiging, inwerken op het deel dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het metabolisme verbeteren. Indirect zorgen flavanolen voor een betere bloedsomloop.

Onderzoek flavanolen en dementie

In dit onderzoek deden 90 deelnemers op hoge leeftijd die al iets verslechterde cognitieve vaardigheden hadden. Ze werden opgedeeld in 3 groepen, die ieder acht weken lang een verschillende hoeveelheid van een chocoladedrankje moesten drinken. De eerste groep kreeg dagelijks 990 milligram te drinken, de tweede 520 milligram en de laatste groep 45 milligram. Hun eetpatroon was zo aangepast dat ze verder geen andere bronnen van flavanolen binnenkregen. Hun cognitieve functies werden gemeten met tests naar het uitvoeren van taken, werkgeheugen, korte termijngeheugen, lange termijngeheugen, de snelheid van het verwerken van informatie en algemene kennis.

De onderzoekers stelden vast dat deelnemers die hogere hoeveelheden van het drankje dronken en dus meer flavanolen binnenkregen in totaal een duidelijk hogere score hadden dan de deelnemers die minder flavanolen kregen. Wat vooral beter ging met meer flavanolen waren taken waarbij visuele prikkels moesten worden verbonden aan bewegingen, oefeningen met het werkgeheugen, oefeningen met wisselende taken en met het verbale geheugen.

Ook werd bij de mensen die gemiddeld tot veel flavanolen dronken vastgesteld dat insulineresistentie, een hoge bloeddruk en oxidatieve stress (een tekort aan anti-oxidanten) werd verminderd. De verandering van de insulineresistentie verklaarde ongeveer 40 procent van de verbeterde scores in cognitieve vaardigheden.

Flavanolen en cognitieve functies

“Deze studie bevat bemoedigend bewijs dat het gebruik van cacao-flavanolen als onderdeel van een gebalanceerd dieet de cognitieve werking van de hersenen kan verbeteren”, zei Giovambattista Desideri, onderzoeksleider en directeur van de geriatrische afdeling van de Universiteit van L’Aquila in Italië. “Het positieve effect op de cognitieve hersenfuncties wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door een verbetering in de gevoeligheid voor insuline. Het is nog niet duidelijk of deze voordelen voor de hersenen direct een gevolg zijn van de flavanolen of van de algemene verbetering in het hart en de bloedvaten.”

De onderzoekspersonen waren in redelijk goede gezondheid, waardoor ze niet representatief waren voor alle patiënten met cognitieve problemen. Ook werden maar enkele vormen van cognitieve problemen onderzocht. “Gezien de toename in cognitieve stoornissen wereldwijd is het belangrijk om de rol van flavanolen bij het voorkomen of vertragen van cognitieve problemen verder te onderzoeken”, aldus Desideri. “Grotere onderzoeken zijn nodig om onze bevindingen te bevestigen, uit te vinden hoe lang de positieve effecten duren en de hoeveelheid benodigde flavanolen vast te stellen.”

Bron: artikel American Heart Association http://newsroom.heart.org/pr/aha/consuming-flavanol-rich-cocoa-237327.aspx

1 REACTIE

  1. Dit ga ik doorgeven aan mijn 83-jarige moeder ! Ze is niet dement, en misschien komt dat wel omdat ze elke dag aan de rode port zit en ook chocolade niet kan versmaden. Plus gezonde gemengde noten (omega 3) voor bij die port. Goed bezig he als bejaarde uit 1928.
    Op de slanke lijn let ze al een aantal jaren niet. Ze zegt: ” aan mijn lijf toch geen polonaise meer”.