Roken is ongezond en niet langer cool

1
806
blog dummy

Goed nieuws. Roken is niet langer cool! Eindelijk begint het antirookbeleid ook op scholen zijn vruchten af te werpen, meldt de Volkskrant vandaag. Behoorden jongeren lange tijd tot de groep die zich weinig van de antirookcampagne van de overheid aantrok, dat is nu helemaal aan het veranderen.

Op dit moment rookt nog maar 8% van de tweedeklassers in het middelbaar onderwijs rookt. In 1996 was dit nog 22%, zo toont een langjarig onderzoek van de Universiteit Maastricht onder 25 duizend Limburgse scholieren aan.

Dat is goed nieuws, want het aantal rokers in Nederland schommelt al jaren rond de 28%. De meeste rokers – namelijk 90% – is al op 15-jarige leeftijd begonnen.

Juist daarom is het zo belangrijk dat jongeren helemaal niet beginnen met roken. Op den duur zou dat moeten leiden tot een daling van het aantal rokers in ons land.

Opvallend en ook al zo positief is het feit dat de daling binnen alle schoolsoorten hetzelfde is. ‘We vreesden dat de voorlichting over de gezondheidsrisico’s jongeren op het vwo beter zou bereiken dan de vmbo-scholieren. Maar ook op het vmbo is de neerwaartse trend te zien’, zegt onderzoeker Onno van Schayck in de krant.

Tips om te stoppen met roken vind je hier.

1 REACTIE