Rokers krijgen minder slaap

0
963

Rook je, en voel je je vaak moe overdag? Dit kan met elkaar te maken hebben. Volgens een nieuw onderzoek van de Berlijnse Charite Berlin Universiteit krijgen mensen die roken minder slaap dan niet-rokers, en zijn de uren dat zij slapen minder effectief.

Rook je, en voel je je vaak moe overdag? Dit kan met elkaar te maken hebben. Volgens een nieuw onderzoek van de Berlijnse Charite Berlin Universiteit krijgen mensen die roken minder slaap dan niet-rokers, en zijn de uren dat zij slapen minder effectief. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het vakblad Addiction Biology.

Van de bijna 1.100 rokende deelnemers aan het onderzoek kreeg 17 procent minder dan 6 uur slaap per nacht. 28 procent gaf aan dat hun slaapkwaliteit te wensen overliet. Van de 1.200 niet-rokers die werden geïnterviewd gaf maar 7 procent aan minder dan 6 uur per nacht te slapen, en 19 procent gaf aan niet tevreden te zijn met de kwaliteit van hun slaap. Meer dan een kwart van de rokers kwam uit op een score die past bij de categorie ‘verstoorde’ slaap. Mensen in deze categorie lopen risico op chronische slapeloosheid.

Factoren die slaap beïnvloeden

Hoofdonderzoeker Stefan Cohrs meldt dat er rekening werd gehouden met factoren in de levensstijl die de resultaten konden beïnvloeden. Leeftijd, gewicht en drankgebruik kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de slaapgewoonten van mensen. Ook hadden alle deelnemers geen psychische problemen. Dit is belangrijk omdat mensen met psychische problemen vaker roken en minder goed slapen.

De bevindingen bewijzen niet dat roken een rechtsreeks negatief effect heeft op slaap, omdat rokers andere gewoonten kunnen hebben die invloed hebben op hun slaapgewoonten, zoals bijvoorbeeld laat opblijven om tv te kijken of weinig sporten.

Nicotine en slaap

Een mogelijke verklaring kan echter ook zijn dat de nicotine stimulerend werkt, waardoor mensen moeilijker in slaap vallen. Een andere verklaring, die niet in het onderzoek wordt genoemd, is de nicotineverslaving. Overdag krijgen rokers om de zoveel tijd nicotine binnen. ’s Nachts stopt dit, en het kan zijn dat rokers spontaan wakker worden omdat het lichaam toe is aan een sigaret.

Slecht slapen maakt niet alleen moe. Onderzoeken hebben ook een verband aangetoond tussen chronisch slaapgebrek en obesitas, diabetes en hartproblemen. Vind je het na het lezen van dit artikel tijd om te stoppen met roken? Bekijk dan ons dossier over dit onderwerp.

Bron: artikel Dailymail