Snackbars frituren steeds gezonder

0
914

Snackbars frituren steeds gezonder. Bijna driekwart van de snackbars gebruikt tegenwoordig gezond vloeibaar vet. Dat is goed nieuws, omdat vaste vetten –met name transvetten– het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Elke twee jaar wordt er door de Consumentenbond onderzoek gedaan naar het vetgehalte en de vetzuursamenstelling bij frietzaken.

Onderzoek
In 2007 bakte ruim de helft van de snackbars in gezond vloeibaar vet, dat
percentage ligt nu rond de 75 procent. Eind 2010 bestelde de bond bij 75
cafetaria’s in 25 steden een grote en een kleine portie friet. De
Consumentenbond bezocht alleen zaken die niet meededen aan de campagne
Verantwoord Frituren. De gezondste patat is volgens de Consumentenbond
verkrijgbaar bij Happé in Amsterdam, De Koperwiek in
Leiden en Nico’s in Den Haag.

Ongezond hard vet
Als consument heb je nu nog een kans van één op vier dat je
friet in ongezond hard vet is gebakken.

Verzadigde vetzuren
Vast vet bevat veel verzadigde vetzuren, die het slechte LDL-cholesterol
verhogen. Bovendien bevat vast vet ook vaak transvet.

Tips
Transvet is een vet dat nog slechter voor onze gezondheid is dan verzadigd. Het
eten van te veel transvet vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Deze
week bleek uit onderzoek dat te veel transvet ook de kans op een depressie
vergroot. Reden genoeg om transvet zo veel mogelijk te vermijden. Maar is dat
niet heel lastig? Ja, het is moeilijk om na te gaan of een product transvet
bevat. Soms wordt het gehalte van transvet apart op het etiket aangegeven. Wel
moet het gebruik van geharde olie of vet altijd op een product worden vermeld.
Zo staat er bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of
‘gehydrogeneerd vet’. Informeer bij de snackbar in welk vet er gebakken wordt.