Sociale contacten belangrijk voor ouderen

0
667

Iedereen droomt van een gelukkige oude dag. Maar wat kun je doen om te zorgen dat je ook echt lekker in je vel zit na je pensioen? De Canadese overheid besloot te onderzoeken waardoor ouderen in hun land zich ook op hoge leeftijd goed voelden. Het bleek vooral te draaien om sociaal contact.

Uit het onderzoek, “Canadian Community Health Survey on Healthy Aging” genaamd, kwam naar voren dat het onderhouden van sociale contacten het belangrijkst is wat je kunt doen om gelukkig oud te worden.

In het onderzoek werden 16.369 mensen van 65 of ouder ondervraagd. Geen van de ouderen woonde begeleid of in een verzorgingstehuis. De deelnemers beantwoordden onder andere vragen over hoe gezond zij zich voelden, hoe tevreden zij waren met hun leven en hoe eenzaam ze waren.

Gezonder gevoel

Hoe vaker de senioren deelnemen aan sociale activiteiten, hoe groter de kans is dat ze een positief beeld hebben van hun gezondheid. Ook voelen sociaal actieve ouderen zich minder ontevreden over hun leven en minder eenzaam.

Voor de deelnemers die weinig sociale activiteiten ondernemen is in ongeveer één derde van de gevallen de gezondheid het grootste obstakel. ‘Te druk’ is een tweede reden, maar vaker voor mannen (28 procent) dan voor vrouwen (16 procent).

Bron: CBC