Stoppen met roken en overgewicht

9
1277

‘Om niet dik te worden kan ik beter niet stoppen met roken.’ Dit is een argument dat veel rokers gebruiken om maar niet te hoeven stoppen met roken. Bang voor overgewicht en om dik te worden. Onterecht, stoppen met roken is namelijk slechts voor 30% verantwoordelijk voor de toename van het lichaamsgewicht, 70% is te wijten aan een te hoge calorie-inname.

Stoppen met roken is een uitstekende zaak voor je gezondheid. Jammer genoeg gaat stoppen met roken, vaak gepaard met een toename van het lichaamsgewicht, waardoor je wel eens geneigd zou zijn verder te blijven roken. Dit heeft er onder andere mee te maken dat veel mensen meer gaan snoepen om het roken te vervangen. In plaats van een sigaret nemen mensen dan een koekje. Weet dan dat er na enkele jaren geen verschil meer is tussen een ex-roker en iemand die nooit gerookt heeft.

Stoppen met roken leidt tot een beperkte vermindering van de energiebehoefte van het lichaam in rust: het lichaam zal iets minder calorieën verbranden, waardoor iets makkelijker reserves worden opgeslagen wanneer de calorieinname te hoog is. In tegenstelling tot wat velen denken is het stoppen met roken maar voor 30% verantwoordelijk voor de toename van het lichaamsgewicht, de overige 70% is te wijten aan een te hoge calorie-inname.

Het is goed mogelijk om te stoppen met roken zonder in gewicht bij te komen, let daarvoor op twee zaken: zorg dat je energiebalans in evenwicht is en doe meer aan lichaamsbeweging, je zult je herboren voelen.

 

Een eerste stap naar een gezondere levensstijl maak je door je hier in te schrijven voor de gratis nieuwsbrief van healthylives.

9 REACTIES

 1. onzin!! ik ben 13 jaar gestopt met roken, ik was toen ook bang om dikker te worden en heb toen als ik stopte mijn calorieën het de helft verminderd, cola licht, geen nootjes en chips, 1 klontje suiker in de koffie i.p.v. 2 enz; toen ik nog rookte kon ik eten zoveel en wat ik wilde ik kwam geen gram aan! maar ondanks de calorie halvering kwam ik elk jaar 3.5 kilo bij, dit maal 13 kun je tellen? ik ben na die 13 jaar van miserie terug beginne roken, je valt helaas er niet terug van af(heb daar moeite voor moeten doen) maar blijf toch beter op op mijn gewicht nu, en het ouder worden speelt natuurlijk ook een rol. niet iedereen komt bij als men stopt maar toch 75%, en inderdaad veel mensen beginne te snoepen als vervanging, maar die komen dan binnen het jaar 10-15 of meer kilo bij. the veel over gegewicht is slechter dan roken!
  Van roken krijgt men geen kanker ! dat is onzin en ook nooit bewezen! ge word geboren met kanker en roken stimuleert kanker net als vele andere dingen bv de rotzooi die ze in ons eten stopen (o.a. betaalmiddelen & zoetmiddelen)de lucht die we in ademen vooral in de stad!en verzadigde vetzuren enz.
  roken is maar voor max 30% simulant naargelang hoeveel men rookt. de oudste man van Europa die pas overleden is heeft ook altijd gerookt. men overdrijft de rol van het roken in onze gezondheid dit om ons af te leiden van de echte problemen, zie de schandalen van de laatste jaren in onze voeding! wat hebben wij de laatste 30 jaren allemaal naar binnen gespeeld? verontreiniging enz. dit terwijl de overheid niets heeft gedaan! nauwelijks controle, en als er al iets werd ontdekt dan werd dat met smeergeld opgelost en werd dat stil gehouden!

 2. Ik rookte (zeker) twintig jaar geleden 50 sigaretten per dag. Ik ben gestopt op één week met behulp van de nicorette-kauwgum. Na één jaar was ik 5 kg zwaarder, wat betekende nieuwe kostuums kopen. Een jaar later was ik weer 5 kg bijgekomen, dus weer nieuwe kleren kopen. Maar ik ben wel tevreden dat ik met die vuiligheid gestopt ben en ik ben er fier op dat ik dat heb gerealiseerd.

 3. Ik ben het eerste jaar nadat ik stopte met rookte 10 kilo aangekomen en het 2e jaar nog eens 10 kilo! Ik snoep NIET, eet net zeveel of zelfs minder dan toen ik nog rookte en ik beweeg veel meer, maar ben niet in staat geweest om weer op mijn oude gewicht te komen.

 4. Hallo Allemaal,

  Van stoppen met roken kom je aan, maar het weegt niet op tegen de voordelen van het niet roken. Je kunt er zelf iets aan doen om weer op je oude gewicht te komen.
  Ik zelf was na iets meer dan een jaar niet roken, zo ongeveer 13 kilo aangekomen. Ik begon steeds minder te eten om maar af te vallen. En dat was nou juist wat ik niet had moeten doen. Want mijn lichaam ging door het weinige eten steeds meer alles vasthouden waardoor ik dus weer aankwam. Het ging als het waren een voorraad vet opslaan.
  Nu ben ik sinds drie maanden op een dieet van WW, eet dus normaal en heel gezond en ben al weer 10 kilo kwijt. Het gaat langzaam ik weet het, maar ben nu na 3 maanden toch echt tevreden. Nog 3 kilo eraf en ik ben weer op mijn oude gewicht en de mooiste bijkomstigheid is dat ik NIET meer rook….