Stoppen met roken? Inhaleer minder!

0
816

De woordvoerders van het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) adviseren om minder te inhaleren en op bepaalde momenten van de dag te proberen geen sigaret op te steken. Dit kan helpen met de overgang naar volledig stoppen.

Ben je een verstokte roker en is stoppen een probleem? Misschien heb je dan iets aan de suggesties van Britse experts. De woordvoerders van het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) adviseren om minder te inhaleren en op bepaalde momenten van de dag te proberen geen sigaret op te steken. Volgens hen is dat voor mensen die heel veel roken een goede overgangsmethode naar het volledig stoppen met roken.

In plaats van mensen aan te moedigen om helemaal te stoppen met roken, gaan deze experts dus voor een zachtere aanpak. Dit is opmerkelijk, omdat overheidsinstanties en gezondheidsexperts roken meestal helemaal afraden door de gezondheidsrisico’s. De NICE erkent dat dit niet realistisch is voor zware rokers, en raadt een tijdelijke tussenoplossing aan die mensen moet helpen minder verslaafd te raken aan nicotine. De NICE maakt echter wel duidelijk dat compleet stoppen nog steeds de gezondste oplossing is.

Langzaam stoppen

Mike Kelly van de NICE zei: “Als je een roker bent is stoppen de beste manier om je gezondheid te verbeteren, en in één keer stoppen heeft de meeste slagingskans. Voor sommige mensen, vooral mensen die erg verslaafd zijn aan roken, is dit echter niet haalbaar. Een aanpak waarbij de schade aan de gezondheid wordt beperkt is dan een alternatieve optie. Voor sommige mensen kan dit het begin zijn van een geleidelijke verandering in het gedrag die uiteindelijk ertoe leidt dat ze volledig stoppen met roken.”

Eén van de tactieken die aangeraden wordt is het stoppen met roken op bepaalde plekken of momenten, bijvoorbeeld op het werk of juist thuis. Ook wordt geadviseerd minder diep te inhaleren, of een sigaret niet volledig op te roken. Ook het gebruik van nicotinepleisters en andere nicotinevervangende middelen wordt hierbij aangeraden.

Rookgedrag in Nederland

In 1970 rookte 75% van de Nederlandse mannen en 42 % van de vrouwen. Naarmate de bewijzen van het verband tussen roken en kanker zich opstapelden en mensen zich steeds meer bewust werden van de gevaren nam het aantal rokers drastisch af. In 2011 rookte nog maar 27% van de mannen tegenover 23% van de vrouwen.

Roken is een zware belasting voor je gezondheid. De voornaamste reden is het feit dat roken kanker veroorzaakt. Roken is in 86% van de gevallen de oorzaak van longkanker. De gemiddelde levensduur van rokers is veel korter dan die van mensen die rookvrij door het leven gaan. Roken is verslavend en stoppen kan erg moeilijk zijn. In ons dossier ‘Stoppen met Roken’ proberen wij je een handje te helpen.

Bron: BBC

Stivoro

KWF