Stressbestendigheid leidt tot langer leven en hoger IQ

0
831

Stressbestendigheid resulteert in een hoger IQ en een langer leven. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Al langer is bekend dat intelligente mensen langer leven. Maar de oorzaak was lange tijd onduidelijk. Een onderzoek met bijen biedt nu bewijs dat mensen die beter bestand zijn tegen stress, beter kunnen leren.

Stressbestendigheid resulteert in een hoger IQ en een langer leven. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Al langer is bekend dat intelligente mensen langer leven. Maar de oorzaak was lange tijd onduidelijk.

Een onderzoek met bijen biedt nu bewijs dat mensen die beter bestand zijn tegen stress, beter kunnen leren. En als je beter bestand bent tegen stress leef je ook langer. Door stress worden wij namelijk sneller oud.

Geur
De wetenschappers onderzochten een aantal honingbijen. Deze dieren kunnen getraind worden en onthouden informatie goed. De honingbijen zaten vast in stro en leerden een geur te associëren met een beloning. Zodra de geur bij de bijen kwam, viel er een druppel suiker naar beneden. Na één tot twee proeven staken de bijen hun tong uit wanneer de geur opdook. Bij sommige bijen duurde dit iets langer. Er zijn snelle en langzame leerlingen.

Stresstest
Na dit onderdeel begonnen de onderzoekers met een stresstest: een ruimte met veel zuurstof. Alle dieren hebben zuurstof nodig om te ademen. Maar als er teveel zuurstof is, komen in het lichaam radicalen vrij die celmembranen afbreken en ervoor zorgen dat cellen zelfmoord plegen. Dit zorgt voor vroegtijdige veroudering. De intelligente dieren hielden het lang vol (58,8 uur). Dit in tegenstelling tot de slechte leerlingen, zij hielden het 54,6 uur vol. Slimme bijen hebben dus een sterker systeem dat in staat is om de verwoestende radicalen tijdelijk tegen te houden.

Volgens de onderzoekers heeft veel te maken met stress. Zo hadden de intelligente bijen in een stressvolle situatie (in het stro) sneller door dat bij een bepaalde geur een beloning hoort. Ze presteerden in een stressvolle situatie dus beter dan de minder intelligente bijen.

De wetenschappers denken dat dit ook voor mensen geldt. Beter bestand zijn tegen stress draagt bij aan een hoger IQ en een langer leven. De wetenschappers proberen nu te ontrafelen welk biologisch systeem ervoor zorgt dat we beter bestand zijn tegen stress. Volgens de onderzoekers is er dan een kans om iedereen te helpen langer te leven.