Te veel kwik verhoogt risico op diabetes type 2

0
667

Jong volwassen die te veel kwik binnenkrijgen, hebben 65 procent meer kans op diabetes type 2 op latere leeftijd. Dat toont een nieuwe studie van de Indiana University School of Public Health-Bloomington aan.

Jong volwassen die te veel kwik binnenkrijgen, hebben 65 procent meer kans op diabetes type 2 op latere leeftijd. Dat toont een nieuwe studie van de Indiana
University School of Public Health-Bloomington aan.

Vis en schaaldieren zijn de belangrijkste
bronnen van kwik in onze voeding. Maar ze bevatten ook eiwitten en andere belangrijke
voedingsstoffen, zoals magnesium en omega-3-vetzuren.

De studie omvatte 3.875 mannen en vrouwen. Uit de studie blijkt dat de deelnemers met het
hoogste kwikgehalte, ook het gezondst leven. Ze bewogen meer en hadden een
lagere BMI dan andere deelnemers aan de studie. Een risicofactor voor diabetes
type 2 is onder andere overgewicht.

Vis met weinig kwik

Epidemioloog Ka He wijst op het belang van het selecteren van vis, waarvan
bekend is dat het weinig kwik bevat en het vermijden van vis met veel kwik. Met
name roofvissen, zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en tonijn zijn de
grootste bronnen van kwik in voeding. De snoekbaars bevat in Nederland het
meeste kwik. Garnalen, zalm en meerval bevatten minder kwik.

Zwangere vrouwen

In Nederland zijn er limieten gesteld aan de hoeveelheid kwik die in onze
voeding mag voorkomen. Desondanks is het verstandig om niet te vaak vis met
veel kwik te eten. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen en vrouwen
die borstvoeding geven.

Bron: artikel – Indiana University