Tuintrampolines gevaarlijk volgens Amerikaanse artsen

2
1065

 

Ze zijn inmiddels in elke woonwijk te vinden: de grote trampoline die in de tuin neergezet kan worden. Kinderen vinden het geweldig, vooral omdat ze er met meerdere vriendjes en vriendinnetjes op kunnen. Maar Amerikaanse kinderartsen van de American Academy of Pediatrics (AAP) waarschuwen nu voor de gevaren van de tuintrampoline, en zeggen dat het gebruik ervan verboden moet worden.

Elk jaar krijgen Amerikaanse ziekenhuizen op de spoedeisende hulp bijna 100.000 gevallen binnen van verwondingen door de springtoestellen. In 1999 werden de trampolines al aangepast met vangnetten en matten rondom, als gevolg van aanbevelingen door de AAP. Deze groep is echter nog steeds bezorgd over de cijfers, en vindt dat de extra maatregelen een vals gevoel van veiligheid geven. “Zover wij kunnen zien is de aard van de verwondingen niet veranderd door de toevoeging van vangnetten en matten” aldus Susannah Briskin, een specialist in sportgeneeskunde die meeschreef aan de nieuwe verklaring van de AAP.

Verwondingen door de trampoline

Volgens de verklaring, die werd gepubliceerd in het vakblad Pediatrics, gebeurt driekwart van de verwondingen als er meer dan één persoon op de trampoline springt. Als een zwaarder kind samen met een licht kind springt, kan het lichte kind onverwacht gelanceerd worden door de impact van de landing van het zwaardere kind. Als het kind dan verkeerd terecht komt, leidt dit tot een gekneusde enkel of botbreuken door een val van de trampoline. Er zijn ook gevallen bekend van volwassenen die kneuzingen of botbreuken oplopen. Verkeerd terechtkomen na een mislukte salto kan zelfs leiden tot zenuwschade.

Trampolineverbod

Het verbod op de trampoline laat nog op zich wachten. Toch benadrukt Michele LaBotz van de AAP dat trampolines geen speelgoed zijn, en ontmoedigt ouders hun kinderen van deze apparatuur gebruik te laten maken. “Mocht je toch gebruik willen maken van een trampoline, wees je dan bewust van de risico’s,” aldus LaBotz. “Er zijn een aantal gezinnen, zelfs met kinderen die door het trampolinespringen verwondingen hebben opgelopen, die nog steeds een trampoline hebben voor de kinderen.”

Bron: Reuters

2 REACTIES