Twijfels over veiligheid veelgebruikt hartmedicijn

0
727

Een recent onderzoek stelt vraagtekens bij de veiligheid van Digoxine, een veelgebruikt hartmedicijn. Het middel verhoogt volgens onderzoekers van de Universiteit van Kentucky de kans op overlijden bij mensen die last hebben van boezemfibrilleren.

Het medicijn digoxine wordt al eeuwen aan mensen met hartproblemen voorgeschreven. Maar een recent onderzoek stelt vraagtekens bij de veiligheid van dit middel. Digoxine verhoogt volgens de onderzoekers van de Universiteit van Kentucky de kans op overlijden bij mensen die last hebben van boezemfibrilleren. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal.

Het onderzoek omvatte 4.060 mensen met boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de boezems in het hart ongecontroleerd trillen in plaats van regelmatig samentrekken. Meer dan tweederde van de deelnemers werd lang of kort behandeld met digoxine gedurende het 3,5 jaar durende onderzoek.

666 deelnemers overleden tijdens het onderzoek. Mensen die in de zes maanden voor hun dood digoxine hadden genomen, hadden 41 procent meer kans om te overlijden aan algemene oorzaken, en 61 procent meer kans om te overlijden aan een probleem met hun hartritme.

Gevaarlijk bij hoge dosis

Digoxine wordt geëxtraheerd uit vingerhoedskruid, en helpt het hart krachtiger bloed rond te pompen met een lagere hartslag. Het is echter moeilijk precies de juiste dosis voor te schrijven, en het kan bij een te hoge dosis gevaarlijk zijn.

Onderzoeker Samy Claude Elayi zegt: “Deze bevindingen suggereren dat artsen gebruik zouden moeten maken van alternatieven om de hartslag van een patient onder controle te krijgen, bijvoorbeeld bètablokkers of calcium blokkers.” Hij voegt toe: “Als digoxine wordt gebruikt, zou er een lage dosis moeten worden voorgeschreven. Ook zou de gezondheid van de patiënt zorgvuldig in de gaten gehouden moeten worden.”

Het onderzoek was echter niet opgezet met het doel de kans op overlijden te meten na het gebruik van digoxine. Patiënten werden hierdoor niet willekeurig in de meetgroepen ingedeeld. Dit kan de resultaten vertekend hebben.

Bron: Reuters