Veel belangstelling voor vergoeding stoppen met roken

0
623

 

Nu de zorgverzekeraars sinds 1 januari 2011 hulp aan rokers vergoeden uit het basispakket, is stoppen met roken in trek. Huisartsen merken een lichte toename van het aantal hulpverzoeken en ook verschillende anti-rookprogramma’s hebben het veel drukker gekregen dit jaar.

Aanmeldingen
In de eerste dagen van januari meldden zich al zeventig mensen aan voor een groepscoaching bij stoppen met roken. In de hele maand december en de maand daarvoor waren dit er 71.

Toch laat een woordvoerder van de landelijke Huisartsen Vereniging weten dat op dit moment nog niet te zeggen is of er een verband bestaat met de vergoedingsregeling. In januari willen altijd veel mensen stoppen met roken.

Vergoeding
Sinds 1 januari 2011 wordt stoppen met roken vergoed door de zorgverzekeraars. Het gaat hierbij om nicotine vervangende middelen of medicijnen die helpen bij het stoppen met roken. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

-Nicotine vervangende middelen of medicijnen die helpen bij het stoppen met roken worden alleen vergoed als je tegelijk ook een persoonlijk begeleidingsprogramma volgt.

-Er wordt één poging per jaar vergoed. Mocht het de eerste keer niet lukken, dan mag je het uiteraard vaker proberen, maar dit moet je dan zelf bekostigen.

-Het wordt alleen vergoed als je meer dan tien sigaretten per dag rookt.

-Het kan zijn dat de kosten bij je eigen risico wordt opgeteld. Dit verschilt per zorgverzekeraar, dus laat je goed informeren.