Veel zieke kinderen hebben tekort aan vitamine D

0
593
Gezonde voeding

 

Twee nieuwe onderzoeken tonen aan dat ernstig zieke kinderen vaak een tekort aan vitamine D hebben, en dat dit samenhangt met een slechter verloop van het herstel.

In beide onderzoeken kwam naar voren dat zieke kinderen met een tekort aan vitamine D er ernstiger aan toe waren dan kinderen met een gezonde hoeveelheid van deze vitamine in hun bloed, en langer in het ziekenhuis verbleven. Eerdere onderzoeken hadden al een verband aangetoond tussen vitamine D tekort en verslechterd herstel bij ernstig zieke volwassenen, en nu blijkt dit ook voor kinderen te gelden. Het is echter niet zeker of het screenen van kinderen op vitamine D tekort en een behandeling met supplementen hun herstel kan bevorderen. “We denken absoluut dat dit iets is dat verder onderzocht moet worden”, zegt kinderarts Kate Madden van Children’s Hospital Boston en Harvard Medical School.

Studies naar Vitamine D tekort

Beide studies worden gepubliceerd in het septembernummer van het vaktijdschrift Pediatrics. In één daarvan voerden Madden en haar collega’s een vitamine D screening uit op ongeveer 500 kinderen die over een periode van 12 maanden werden opgenomen op de intensive care van het bovengenoemde ziekenhuis. Er werd vastgesteld dat 2 op de 5 kinderen (40%) een tekort had aan vitamine D, en dat dit tekort verband hield met een ernstigere ziekte bij opname.

Een tweede studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Children’s Hospital of Eastern Ontario op ongeveer 300 ernstig zieke kinderen en tieners. Daarbij had bijna 70% van de deelnemers een vitamine D tekort, en ook hier werd vastgesteld dat een kind met vitamine D tekort vaak in een ernstigere toestand was en langer op de intensive care verbleef dan zieke kinderen zonder dit tekort. In beide studies kwam het tekort aan vitamine D veel vaker voor bij zieke kinderen dan bij gezonde kinderen en volwassenen.

Vitamine D en gezondheid

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium uit voedsel, en helpt daarbij bij de vorming en het sterk houden van botten en tanden. Het voedingscentrum schrijft voor jonge kinderen (tot 4 jaar) een dagelijkse dosis vitamine D voor van 10 tot 15 microgram per dag. Voor kinderen ouder dan 4 geldt 2,5 microgram. Vitamine D kan uit zonlicht worden omgezet door het lichaam, maar meestal is dit niet toereikend. Daarom is het verstandig vette vis, ei en champignons te eten. Ook zijn boter en bak- en braadproducten in Nederland verrijkt met vitamine D.

In een bijlage die met de onderzoeken wordt uitgegeven, wordt geconcludeerd dat het nog te vroeg is om alle kinderen die opgenomen worden te gaan screenen op vitamine D tekort. Er wordt gesteld dat er nog onderzocht moet worden of vitamine D tekort de oorzaak is van een slecht verloop van het herstel, of dat het een indicatie is van een algehele slechte voedingsstatus.

“Er is groeiend bewijs dat een tekort aan vitamine D verband houdt met verschillende gezondheidsproblemen” zegt de Amerikaanse hoogleraar kindergeneeskunde Steven A. Abrams. “Het lijkt erop dat het voorkomen van een vitamine D tekort kan bijdragen aan het herstel, maar dat betekent niet dat het nemen van grote doses supplementen zorgt dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.”