Verhoogt minder zout eten het cholesterolgehalte?

0
540

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen beweren dat door je zoutinname te beperken je cholesterol stijgt. Eerder werd bekend dat de gemiddelde Nederlander zo’n 9 gram zout per dag binnen krijgt. Dat is veel meer dan nodig is; 1 tot 3 gram is al voldoende. Te veel zout kan de kans op ziekten vergroten. Daarom adviseert onder andere het Voedingscentrum om onze zoutinname te beperken.

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen beweren dat door je zoutinname te beperken je cholesterol stijgt.

Eerder werd bekend dat de gemiddelde Nederlander zo’n 9 gram zout per dag binnen krijgt. Dat is veel meer dan nodig is; 1 tot 3 gram is al voldoende. Te veel zout kan de kans op ziekten vergroten. Daarom adviseert onder andere het Voedingscentrum om onze zoutinname te beperken.

Maar volgens de onderzoekers uit Kopenhagen zorgt het eten van minder zout er juist voor dat de kans op overlijden bij sommige patiënten met hartproblemen toeneemt. De wetenschappers analyseerden 67 eerdere studies onder meer dan 40.000 mensen. Hieruit bleek dat een verminderde zoutinname het cholesterol met 2,5 procent laat stijgen. Ook wordt een bepaald type vet met 7 procent verhoogd, wat kan leiden tot bloedstolsels.

Hoofdonderzoeker dr. Niels Graudal laat weten dat mensen in plaats van hun zoutinname te beperken zich moeten concentreren op stoppen met roken, het drinken van minder alcohol en het verliezen van gewicht.