Verhuizen naar rijkere buurt goed voor gezondheid

0
740

De wijk waarin je woont heeft invloed op je gezondheid. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Chicago in een onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het tijdschrift Science.

De wijk waarin je woont heeft invloed op je gezondheid. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Chicago in een onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het tijdschrift Science.

De onderzoekers gebruikten gegevens van een opmerkelijk project waarbij willekeurige inwoners van arme wijken in de Amerikaanse steden Baltimore, Boston, Chicago, Los Angeles en New York het bericht kregen dat ze op kosten van de overheid mochten verhuizen naar een rijkere wijk. Er was ook een controlegroep die in de arme wijk bleef wonen, maar van wie wel gegevens over hun gezondheid en economische situatie werd bijgehouden. Het ging in totaal om 4.604 gezinnen. De verhuizingen vonden plaats van 1994 tot 1998, en de onderzoekers keken vijftien jaar later of er verschil was tussen de verhuisde gezinnen en de gezinnen die in hun wijk bleven.

Gezondheid en geld

De onderzoekers concludeerden dat het verhuizen van een arme wijk naar een rijkere wijk op de lange termijn een goed effect heeft op de mentale en fysieke gezondheid van mensen die een laag inkomen hebben. Ook zijn deze mensen gelukkiger.

Opmerkelijk is wel dat hun economische status niet vooruit ging: door in een rijkere buurt te gaan wonen gingen ze niet meer verdienen.
Een eerdere vergelijking tussen de gezinnen in het programma had al aangewezen dat de verhuisde mensen minder lange-termijn gezondheidsproblemen zoals obesitas hadden. De huidige studie toont aan dat de voordelen voor de gezinnen dus nog breder zijn.

Gezonder leven

Hoe het komt dat mensen gezonder waren als ze in een betere buurt woonden, is nog onduidelijk. Wel heb je er zelf invloed op hoe gezond je bent. Ongeacht in welke wijk je woont, deze trucjes kun je doen om minder vaak de dokter te hoeven bezoeken:

  • Neem af en toe eens een lekkere smoothie. Je kunt elk fruit en zelfs sommige groenten in een smootie verwerken, en hem extra smeuïg maken met yoghurt. Er is altijd wel een smaakje dat je lekker vindt!
  • Neem wat vaker de trap. Als je in een flat woont kun je ook de trap nemen tot je moe bent, en dan de lift in stappen. Bewegen is namelijk ontzettend belangrijk voor je gezondheid.
  • Let bij tussendoortjes op hoe dikmakend ze zijn. Een cracker met komkommer en kaas is beter voor je dan een boterham met chocopasta. En je kunt beter een tijdje op een lolly zuigen dan in diezelfde tijd een zak dropjes leeg te eten.
  • Kook zelf in plaats van dat je afhaalt of laat thuisbezorgen. Dit scheelt ook in de kosten!

Bron: artikel Science