Mensen zeggen al snel dat ze iemand vergeven als die iets doen om het goed te maken, bijvoorbeeld door een vergoeding te geven. Maar echte vergeving gebeurt sneller als er ook echt sorry gezegd wordt.
Mensen zeggen al snel dat ze iemand vergeven als die iets doen om het goed te maken, bijvoorbeeld door een vergoeding te geven. Maar echte vergeving gebeurt sneller als er ook echt sorry gezegd wordt. Dit stelden wetenschappers aan de Baylor Universiteit in een onderzoek dat wordt gepubliceerd in de Journal of Positive Psychology.
Het onderzoek benadrukt het belang van zowel een vorm van schadevergoeding als een verbale verontschuldiging. De onderzoekers vonden het belangrijk om de vergiffenis op meerdere manieren te meten. Jo-Ann Tsang, een van de onderzoekers, zei dat studenten zichzelf makkelijk beter konden voordoen door te rapporteren dat ze een persoon vergeven hadden, terwijl dit misschien niet zo was. Ook konden ze proefpersoon onbewust nog niet vergeven hebben. Daarom werd ook hun gedrag bekeken naast hun zelfrapportage.
Verontschuldiging en vergeving
In het onderzoek werden 136 studenten in individuele hokjes gezet, en verteld dat er lootjes voor een waardebon van 50 dollar werden weggegeven in drie rondes. Per ronde werden er 10 lootjes verdeeld onder een deelnemer en een onbekende ‘partner’. Er werd de deelnemers ook verteld dat ze berichtjes konden ontvangen van deze partner.
In de eerste ronde werd de deelnemers verteld dat ze maar twee van de 10 lootjes hadden gekregen; hun partner kreeg de rest. In de tweede ronde kregen ze er negen. Aan sommigen werd verteld dat hun partners hadden besloten over de verdeling, aan anderen werd verteld dat de verdeling willekeurig was.
Sommige deelnemers ontvingen een verontschuldigend briefje van hun partners, waarop stond: “Sorry van de eerste ronde. Ik werd een beetje meegesleept, en ik voel me er schuldig over.” Sommige deelnemers ontvingen ook lootjes terug van hun partners in de tweede ronde, wat een vorm van schadevergoeding is. In de laatste ronde kregen de deelnemers de kans om zelf de lootjes te verdelen.
Vergoeding en sorry zeggen
Onderzoekers onderzochten zo het verband tussen een verbale verontschuldiging, schadevergoeding, empathie en vergiffenis op twee manieren. Door te kijken hoeveel lootjes de deelnemer in de derde ronde aan de partner gaf, konden ze het gedrag meten. Ook moesten de deelnemers zelf aangeven in hoeverre ze hun partner vergeven hadden.
De onderzoekers schreven dat iets doen om het goed te maken vergeving wel makkelijker maakt, maar dat het soms niet volledig compenseert voor de overtreding. Sorry zeggen kan dan nodig zijn om het helemaal te vereffenen. Alleen een schadevergoeding zonder een verbale verontschuldiging kan leiden tot een holle vergeving: de overtreder wordt beter behandeld maar niet per sé vergeven.
“Het resultaat laat zien dat als overtreders op zowel psychologisch niveau als de in sociale omgang vergeving willen krijgen, ze hun verontschuldiging moeten koppelen aan een schadevergoeding” schreven de onderzoekers. “Blijkbaar zijn woorden en daden samen waardevoller dan apart”.