Vette vis beschermt tegen blindheid

0
818

Een dieet rijk aan vette vis kan ouderen beschermen tegen blindheid. Dat toont een nieuwe studie aan. De omega-3 vetzuren, die in onder andere zalm, makreel en verse tonijn zitten, kunnen bescherming bieden tegen de meest voorkomende vorm van gezichtsverlies bij ouderen.

Een dieet rijk aan vette vis kan ouderen beschermen tegen blindheid. Dat toont een nieuwe studie aan.

De omega-3 vetzuren, die in onder andere zalm, makreel en verse tonijn zitten, kunnen bescherming bieden tegen de meest voorkomende vorm van gezichtsverlies bij ouderen.

Wetenschappers bestudeerden de eetgewoonten van mensen in de leeftijd van 65 jaar en ouder. Hieruit blijkt dat degenen die regelmatig vis eten veel minder kans hebben op Maculaire degeneratie, een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt.

Momenteel is er geen remedie tegen deze aandoening. De ziekte zorgt ervoor dat patiënten geleidelijk hun centraal zicht verliezen. Dit betekent dat activiteiten, zoals lezen, autorijden, schrijven en televisie kijken bijna onmogelijk zijn.

Het is al langer bekend dat omega3- vetzuren helpen bij een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, verstopte aders en helpen de hoeveelheid triglyceriden (schadelijk vet) in het bloed te verminderen.