Vieze lenzen zijn gevaarlijk voor je ogen

5
834

Lenzendragers weten dat het belangrijk is om je lenzen goed schoon te houden. Oogartsen melden dit nu ook naar aanleiding van een meldpunt over problemen met contactlenzen. Het niet schoon houden van je contactlenzen is gevaarlijk en kan ernstige complicaties opleveren zoals hoornvliesonstekingen en zelfs blijvend gezichtsverlies.

Lenzendragers weten dat het belangrijk is om je lenzen goed schoon te houden. Oogartsen melden dit nu ook naar aanleiding van een meldpunt over problemen met contactlenzen.

Het niet schoon houden van je contactlenzen is gevaarlijk en kan ernstige complicaties opleveren zoals hoornvliesonstekingen en zelfs blijvend gezichtsverlies.

Dit meldpunt is een initatief van de Algemene Vereniging van Contactlensspecialisten, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en de Opto metristen Vereniging Nederland.

In het eerste jaar na de oprichting van het meldpunt kwamen tientallen meldingen binnen van ernstige complicaties door contactlenzen. Vooral hoorvliesonstekingen, veroorzaakt door een bacterie, komen veel voor. Hierdoor kan blijvend gezichtsverlies optreden. In enkele gevallen is zelfs hoorvliestransplantatie nodig. Met name zachte contactlenzen, die geen prikkels geven bij vervuiling of droogte, zorgen nogal eens voor problemen.

We raden je aan voorzichtig om te gaan met je lenzen en ze goed schoon te houden. Dus niet alleen na een irritatie, maar structureel. Dit geldt zeker voor dragers van zachte lenzen.

5 REACTIES

 1. Ik draag al sinds mijn 18e zachte contactlenzen (nu totaal 29 jaar) en wat belangrijk is koop maandlenzen welke hoog zuurstofdoorlatend zijn voor achter het beeldscherm.

  Was altijd je handen voordat je aan je ogen/lenzen zit!!!!!!!! DIt is zeer belangrijk!!!!

  Doe ze dagelijks uit en zorg dat ze minstens zes uur ontsmetten. Ga er niet mee slapen!

  Zorg dat het zanderige gevoel uit je ogen is sochtends neem een oogbadje spoel je ogen een beetje met water.

  Vul je zachte lenzen goed met contactlensvloeistof en spoel ze even af. Daarna weer met contactlensvloeistof en inzetten.

  Olie zoals motorolie is killing dan gaan er kliertjes dichtzitten in je oogleden en gaat de boel ontsteken (kun je oplossen met een warm compres) Maar meestal moet je bij een hardnekkige je ooglid een beetje opengesneden worden. Dat is geen pretje..

  Als je dit constant hanteert hou je het lang uit.