Vocht vasthouden: zes tips

1
1225

In de winter heb je er geen last van, maar in de zomer kun je behoorlijk veel vocht vasthouden. Je ring zit stevig om je vinger en je pumps krijg je niet meer aan. Zelfs de weegschaal geeft een hoger gewicht aan dan normaal.

In de winter heb je er geen last van, maar in de zomer kun je behoorlijk veel vocht vasthouden. Je ring zit stevig om je vinger en je pumps krijg je niet meer aan. Zelfs de weegschaal geeft een hoger gewicht aan dan normaal. Geen paniek. Het is vocht. Geen vet.

Gelukkig kun je er goed op inspelen. Wij geven een aantal tips.

Merk je dat je dikke voeten en handen krijgt? Houd dat in je achterhoofd als je op de weegschaal gaat staan.

Waar lichaamsvocht zich bevindt wordt geregeld door drukverschillen binnen en buiten de bloedvaten. Met warm weer verwijden je bloedvaten en wordt vocht uit de bloedvaten geperst.

Overgewicht
Bij overgewicht komt vocht vasthouden voor doordat een hoog gewicht op de bloedvaten en lyfevaatjes drukt. Al het vocht uit de benen (bloed en lymfevocht) tegen de zwaartekracht én tegen de druk van het lichaam in omhoog gebracht worden. Als je bloeddruk te hoog is heb je ook vaak last van vocht vasthouden. Het vocht wordt dan uit de bloedvaten naar de weefsels geperst. Overgewicht gaat vaak samen met een hoge bloeddruk. Probeer door gezond te eten met weinig zout en veel beweging je bloeddruk laag te krijgen of te houden.

Andere oorzaken
Sommige mensen krijgen ook dikke ledematen tijdens de menstruatie. Dat komt door verandering in de hormoonhuishouding. Medische redenen zoals een nieraandoening, schildklierproblemen, een aandoening aan het lymfestelsel kunnen ook vochtophoping veroorzaken. Medicijngebruik kan van invloed zijn of de bloedtoevoer van je hart naar je benen. Littekenweefsel of bijvoorbeeld een verzwikte enkel kan plaatselijk vochtophoping veroorzaken.

Tips:
1. Drink veel water. Dan kan je lichaam het overtollige vocht beter afvoeren.

2. Matig je inname van zout. Door zout houd je vocht vast en het veroorzaakt een hoge bloeddruk en daardoor houd je ook vocht vast. Voeg minder zout toe aan het eten. Maak je maaltijd zelf, dan weet je precies hoeveel zout er in zit. In kant-en-klare producten zit veel zout.

3. Beweeg veel. Daardoor stimuleer je de bloedsomloop en voert je lichaam het vocht makkelijker af.

4. Neem wisseldouches. Wissel warm en koud water met elkaar af onder de douche. Sluit af met warm water.

5. Ga naar de sauna. Daarmee stimuleer je ook je doorbloeding en dat helpt bij het vocht afdrijven.

6. Bij medicijngebruik: raadpleeg je huisarts. Je medicatie zou aangepast kunnen worden. Misschien reageer je wel te heftig op bepaalde medicatie. Veel mensen krijgen dan plaspillen voorgeschreven.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.

1 REACTIE