Voeding bevat nog steeds onnodig veel zout

0
7436

 

Er zit nog steeds onnodig veel zout in veel voedingsproducten. Nederlanders
eten per dag gemiddeld 9 gram
zout. Dat is maarliefst 8
gram teveel ten opzichte van de aanbevolen hoeveelheid
van 1 gram
en 3 gram
boven het overheidsadvies. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Voor het zoutonderzoek onderzocht de bond dezelfde producten als bij een
eerdere test in 2007. Het enige product met minder zout is brood, maar beleg,
kant-en-klaarproducten, snacks en snoep zijn net zo zout als tweeënhalf jaar
geleden. In een aantal gevallen is het zoutgehalte zelfs gestegen. Conclusie
van de Consumentenbond: de consument
krijgt nog steeds een overdosis zout binnen.

Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot een
beroerte of hartinfarct. Zout is op die manier de oorzaak van enkele duizenden
vermijdbare sterfgevallen per jaar.

De Consumentenbond wil dat fabrikanten en supermarkten hun verantwoordelijkheid
gaan nemen. Daarbij hoort ook dat duidelijk op de voedingsetiketten vermeld
staat hoeveel zout een voedingsproduct bevat. Nu staat zout nauwelijks op het
etiket. Daarnaast zal de overheid concrete afspraken met de levensmiddelenindustrie
moeten gaan maken.

Bron: Consumentenbond.