Waarom ben ik altijd zo moe?

1
1019

Iedereen is wel eens moe, bijvoorbeeld door een zware lichamelijke inspanning of een lange dag op het werk. Meestal is dat na een nacht lekker uitrusten weer over. Er zijn ook mensen die zich voor een langere periode vaak vermoeid voelen.

Iedereen is wel eens moe, bijvoorbeeld door een zware lichamelijke inspanning of een lange dag op het werk. Meestal is dat na een nacht lekker uitrusten weer over. Er zijn ook mensen die zich voor een langere periode vaak vermoeid voelen. Groepen zoals jonge ouders en zwangere vrouwen kunnen een duidelijke reden aanwijzen waarom ze zich moe voelen. Maar soms kun je je een periode energieloos en slap voelen zonder dat je precies weet waarom. In dit artikel gaan we na wat de redenen kunnen zijn, en wat je kunt doen om je weer wat fitter te voelen.

Redenen voor vermoeidheid

Als je constant moe bent, is dat wellicht een teken dat je iets moet veranderen in je levensstijl. Maar wat? Ga eens bij jezelf na of je je herkent in één van deze oorzaken van vermoeidheid:

Stress

Mensen vallen vaak af door stress. Dit komt omdat stress heel veel energie vraagt. Dit kan uitputtend zijn, zeker als je je energie eigenlijk nodig hebt op het werk of in het gezin. Voorkom stress door op je ademhaling en lichaamshouding te letten. Haal je snel en oppervlakkig adem en zijn je spieren gespannen? Dan is dit een teken dat je even wat rustiger aan moet doen. Haal diep adem, laat je spieren ontspannen en ga bij jezelf na waardoor je gestresst bent en wat je hieraan kan veranderen. Mensen kunnen oververmoeid raken doordat ze op het werk te veel taken krijgen en overbelast raken. Geef dit op tijd aan bij je leidinggevende: niemand heeft baat bij een werknemer met een burn-out.

Verveling

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ook als je niets te doen hebt kun je je moe voelen. Van stilzitten kun je lusteloos en hangerig worden. Het werkt demotiverend om geen doel te hebben. Zorg dus dat je een nuttige dagvulling hebt, waar je ’s ochtends graag je bed voor uit komt. Als je je werk saai vindt, vraag dan om meer verantwoordelijkheid of ga op zoek naar iets dat je echt interesseert.

Slechte nachtrust

De gemiddelde mens heeft tussen de 6 en 8 uur slaap nodig. Het kan zijn dat jij systematisch te laat naar bed gaat, of vaak midden in de nacht wakker wordt. Een slaaptekort leidt vaak in de namiddag tot energiegebrek. Als je moeilijk in slaap komt, doe dan eens ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan en probeer geen activiteiten met oplichtende schermen te doen.

Te weinig beweging

Het is een beetje ironisch maar ons lichaam heeft sport nodig om te ontspannen. Twee keer per week een fijne work-out zal wonderen voor je energiepeil. Je kunt ook elke dag kort aan lichaamsbeweging doen, door bijvoorbeeld een stukje hard te lopen of een paar baantjes te trekken. Nog een voordeel van sporten is dat je ook beter slaapt.

Slechte voeding

Je zult je slap gaan voelen als je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet genoeg, want je lichaam heeft brandstof nodig voor energie. Let ook op wat je eet: vitaminen en mineralen zijn belangrijk om je fit te voelen. Op je energie door de dag heen op peil te houden kun je het beste 5 tot 6 kleine maaltijden verspreid over de dag eten. Sla nooit je ontbijt over! Dit heb je nodig om je lichaam op gang te helpen en je te kunnen concentreren.

1 REACTIE