Waarschuwing voor gebruik slaappillen

0
344

De Britse vereniging van apothekers , de Royal Pharmaceutical Society, maakt zich zorgen dat te veel mensen hun gezondheid in gevaar brengen door zelf te gaan dokteren met slaappillen.

De Britse vereniging van apothekers , de Royal Pharmaceutical Society, maakt zich zorgen dat te veel mensen hun gezondheid in gevaar brengen door zelf te gaan dokteren met slaappillen. Volgens de vereniging stelt de helft van de mensen met een chronisch slaaptekort zelf de diagnose, en behandelt men zichzelf zonder advies van een arts te raadplegen.

De diagnose chronische slapeloosheid, of insomnia, wordt gesteld als men voor een langere periode te weinig nachtrust krijgt doordat men moeilijk in slaap komt, ’s nachts wakker wordt of te vroeg ontwaakt. Vaak is deze stoornis echter deel van een groter fysiek of mentaal probleem. Dit probleem wordt niet aangepakt als de patiënt zelf de verschijnselen de kop indrukt. De toestand van de patiënt verbetert hierdoor niet, en zijn gezondheid kan in gevaar komen.

Zelf slaappillen voorschrijven

De waarschuwing werd gebaseerd op de bevindingen van een onderzoek onder 2077 mensen. In het onderzoek gaf 30 procent van de deelnemers toe wel eens meer dan een maand slaappillen te hebben gebruikt zonder een dokter te raadplegen. 14 procent van de mensen deed dit zelfs langer dan een half jaar.

Chronische slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door psychische problemen zoals depressie, stresstoornissen en schizofrenie. Andere ziekten die slapeloosheid als gevolg kunnen hebben zijn hartziekten, de ziekte van Alzheimer en hormonale stoornissen.

Gezondheidsgevaar

Een van de apothekers, Paul Johnson, zei: “Het is zorgwekkend dat zoveel mensen overmatig gebruik maken van slaappillen. Ze kunnen op korte termijn effectief zijn om milde slapeloosheid te behandelen, maar ze moeten niet voor langere tijd gebruikt worden zonder medisch advies. De pillen kunnen een serieus gezondheidsprobleem verbergen, dat verslechtert als het niet behandeld wordt. Het is nooit een goed idee om op basis van je eigen diagnose voor langere tijd een medicijn te nemen, want dan kan het gebeuren dat je een symptoom behandelt in plaats van de oorsprong van het probleem.”

Bron: Royal Pharmaceutical Society