Wintertijd: help je biologische klok

2
795

Komend weekend gaat de klok een uur achteruit. Dat betekent dat we een uur langer kunnen slapen. Een fijn vooruitzicht. Toch zullen er mensen zijn die door het ingaan van de wintertijd last krijgen van klachten. We kunnen ons minder uitgerust voelen, komen moeilijker in slaap en voelen ons misschien iets somberder.

Komend weekend gaat de klok een uur achteruit. Dat betekent dat we een uur langer kunnen slapen. Een fijn vooruitzicht. Toch zullen er mensen zijn die door het ingaan van de wintertijd last krijgen van klachten. We kunnen ons minder uitgerust voelen, komen moeilijker in slaap en voelen ons misschien iets somberder. Maar wees gerust, deze klachten houden vaak niet langer dan een paar dagen aan.

De wintertijd is eigenlijk de ‘gewone’ tijd en duurt vijf maanden. Aanstaanden zondag (laatste zondag van oktober) wordt om 03.00 uur de klok een uur terug gezet. Het is dan 02.00 uur. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op. Hierdoor wordt het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker. Wanneer we de klok géén uur achteruit zetten zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur ’s ochtends licht worden.(Bron: knmi.nl)

5 tips

Healthylives ging op zoek naar een aantal nuttige tips om je biologische klok een handje te helpen aankomend weekend.

-Ga optijd naar bed.

-Zorg voor ritme. Eet dus ook op regelmatige tijden.

-Doe geen middagdutje. Hierdoor kom je ’s avonds moeilijker in slaap.

-Probeer goed te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een warm bad of maak een wandeling. Lees hier meer tips om te ontspannen.

-Stel je ’s ochtends bloot aan daglicht. Blijf niet lang in bed liggen en trek de gordijnen gelijk open.

Vergeet jij elk jaar of de klok een uur voor- of achteruit moet? Zo vergeet je het nooit meer: in het NAjaar gaat de klok een uur ACHTERuit. In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.

2 REACTIES

  1. Wanneer wordt dit belachelijke verschuiven van de tijd in voor en najaar eindelijk eens afgeschaft. Het is allang bewezen dat er meer nadelen aan kleven, dan dat het voordelen heeft. Ik verzoek parlementsleden hierbij om de zomer/wintertijd via het parlement af te schaffen.