Zelf tussendoortjes maken

1
1003

We weten allemaal wel dat het goed is om regelmatig een tussendoortje te nemen. Dit houdt je bloedsuikerspiegel het meest constant. Bovendien kun je met de juiste tussendoortjes op de juiste momenten voorkomen dat je trek krijgt en gaat snaaien.

We weten allemaal wel dat het goed is om regelmatig een tussendoortje te nemen. Dit houdt je bloedsuikerspiegel het meest constant.

Bovendien kun je met de juiste tussendoortjes op de juiste momenten voorkomen dat je trek krijgt en gaat snaaien. Het is goed als twee van die tussendoortjes uit fruit en rauwkost bestaat.

Maar dan heb je meestal nog een ‘tussendoormoment’ over. Wat kun je dan nemen?

Kant en klaar
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een ‘kant-en-klaar’ tussendoortje te nemen. Goede keuzes zijn dan krentenkoekjes zoals Evergreen of Sultana, een plak ontbijtkoek, een rijstwafel, een bakje magere zuivel of een cup a soup.

En als je eens wat zoeters wilt kun je ook kiezen voor eierkoek, biscuitje, speculaasje, bastogne koekje of een lange vinger. Bij hartige trek zijn dingen zoals rijstwafel met hartige smaak, kleine crackertjes, olijven, zoetzure dingen zoals augurk of zilveruitjes of een plakje ham of kipfilet prima.

Dit zijn allemaal slanke tussendoortjes die prima in je eetpatroon passen als je afslankt.

Zelf maken
Maar soms heb je gewoon geen zin in al die kant en klare dingen. Je wilt wel eens iets anders, iets speciaals. Dat kan. Je kunt namelijk heel gemakkelijk en snel heerlijke tussendoortjes maken.

Gebakken appelschijfjes met kaneel en rozijnen
Snijd een appel in partjes, verwarm een beetje vloeibare bakboter in een pan en bak de partjes met de rozijntjes en een snuf kaneel (en eventueel een beetje suiker) erbij. Je kan ook een appel in blokjes snijden met kaneel, rozijnen en een theelepeltje suiker en dat 2 minuten in de magnetron zetten.

Snackgroenten met dipsaus
Dit is leuk voor als je met meerdere mensen bent. Ook erg geschikt als je af wilt kicken van die zak chips op de bank. Snijd je lievelingsgroenten in stukken. Bijvoorbeeld paprika, komkommer, rauwe bloemkool, tomaat, worteltjes en selderijstengel. Als sausje kan je chilisaus uit de fles gebruiken.

Je kan ook zelf een sausje maken van een eetlepel fritessaus, een eetlepel yoghurt, fijngesneden bieslook en peper en zout. Een sausje van gepureerde mango met een beetje yoghurt, een fijngesneden stukje rode peper en een snufje zout is ook heel lekker. Je kan ook je favoriete magere dressing uit fles gebruiken.

Slasandwich
Bouw je eigen slasandwich waar je eindeloos mee kan variëren. Neem twee grote slabladeren en leg er plakjes tomaat, komkommer en een beetje hüttenkäse tussen. Bestrijk een van de slabladeren met een dun laagje dressing (op yoghurtbasis is mager) die je lekker vindt.

Gegrilde groenten
Neem een grilplan en gril wat plakken aubergine, courgette en paprika met een snufje zout en peper. Je kan de plakken groente van tevoren insmeren met een beetje olijfolie (een klein scheutje in je handen en dan de groenten inwrijven) maar als je de groenten vaak omdraait hoeft het niet. Doe de gegrilde groenten op een bordje en sprenkel er een beetje balsamico-azijn overheen.

Fruitshake
De smoothie kan natuurlijk niet ontbreken. Hier kan je ook je fantasie en het seizoensaanbod op loslaten. Mix met de staafmixer 100 gram yoghurt, een scheutje melk en je favoriete fruit tot een heerlijke fruitshake. Je kan in plaats van zuivel ook sinaasappelsap nemen en aan de fruitshake wat spa rood toevoegen aan het eind.

Neem eens de tijd je eigen slanke tussendoortje te maken. Het is lekker en de meeste tussendoortjes kan je meenemen in een trommeltje of beker.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl

1 REACTIE