Zo hou je goede voornemens wel vol

0
1203

Elk jaar grijpen Nederlanders de jaarwisseling aan om goede voornemens te maken. Met z’n allen nemen wij ons elk jaar weer voor om af te vallen, meer te gaan bewegen en gezonder te gaan leven. Maar vaak blijkt al snel dat we het niet volhouden. We vallen weer terug in ons oude patroon. Twee derde van de mensen heeft na een half jaar het goede voornemen al opgegeven.

Met onderstaande nuttige adviezen lukt het jou om een voornemen wél vol te houden.

1. Stel realistische doelen

Zorg ervoor dat je een goed voornemen maakt die haalbaar is. Het moet een niet al te grote omschakeling zijn. Met het maken van kleine stappen bereik je meer. Als jij nooit sport en komend jaar meer wil gaan bewegen, begin dan met één keer per week te sporten. Ben je hier aan gewend? Dan kun je het langzaam opbouwen.

2. Opnieuw beginnen is niet erg

Je kunt altijd weer opnieuw beginnen. Denk niet dat je gefaald hebt. Een terugval is volkomen normaal en hoort erbij. De week erop begin je gewoon weer opnieuw. Je bent er in elk geval mee bezig en dat is al een sterk punt.

3. Wees niet te streng

Veel mensen zijn te streng voor zichzelf. Ze voelen zich dom en slecht als ze hun voornemen niet hebben gehaald. Wees trots op elke stap die je neemt. Je inschrijven bij een sportschool is al een stap in de goede richting. Beloon jezelf als je bijvoorbeeld je goede voornemen al een maand hebt volgehouden.

4. Gun jezelf de tijd

Neem de tijd. Stel je hebt als doel om af te vallen, dan is het veranderen van je levensstijl essentieel om gewicht te verliezen. Je kunt niet binnen een maand je levensstijl compleet veranderen. Dat heeft tijd nodig. Tot een gezond gewicht komen en het voor lange tijd blijven vergt discipline en doorzettingsvermogen. Reken maar dat je met deze laatste twee capaciteiten ver komt.

5. Schrijf je goede voornemens op

Als je zelf je doelen op papier zet geeft dat extra motivatie om ze te bereiken. Hang het papiertje naast je spiegel, in de badkamer of plak het op je bureau. Tip: Het klinkt lachwekkend, maar schrijf er een opbeurende zin bij.