Oeps! Verbrand? Tips voor een goede verzorging

0
1940

Het lijkt eindelijk zomer te worden in Nederland. Je holt naar het dichtstbijzijnde strand, ploft neer op je handdoek en dan…verbrand je genadeloos omdat we in ons kikkerlandje al weken geen zon hebben gezien. Gelukkig doet het meestal maar één of twee daagjes pijn, maar vervelend is het wel. Wat kun je doen om de pijn tegen te gaan en je huid goed te verzorgen?

Technisch gezien moet je wachten tot de natuur haar werk heeft gedaan. De UV-straling van de zon heeft schade aangericht in de cellen aan de oppervlakte van je huid, en dat kan alleen je eigen lichaam weer herstellen. Maar met deze tips kom je de herstelperiode pijnloos door!

Verbrande huid

De verbrande huid voelt meestal heet en droog aan. After-sun maakt je huid weer soepel en werkt verkoelend. Ook crèmes met Aloë Vera werken goed tegen het branderige gevoel. Vaseline helpt tegen de droge huid, net zoals Calendula zalf. Smeer je huid niet té dik in; de warmte moet nog wel uit je huid kunnen, en dat lukt niet als er een dikke laag zalf op zit. Plakjes komkommer of aardappel werken ook verkoelend, net zoals yoghurt en karnemelk. Ook talkpoeder of mentholpoeder werken verkoelend en gaan irritatie tegen.

Wat ook helpt tegen het gloeiende gevoel van je huid is een koel bad nemen. Lavendelolie in je bad zorgt ervoor dat je huid niet meer zo’n pijn doet. Gebruik geen zeep, en ga de verbrande huid vooral niet scheren. Natte koude doekjes, eventueel doordrenkt met thee, over de verbrande plekken heen leggen is handig als je maar op kleine gedeelten van je lichaam verbrand bent. Citroensap kan ook het verbrande gevoel wegnemen.

Om de uitdroging van je lichaam weer te herstellen, is het goed om veel water te drinken. Zo hydrateer je je huid en de rest van je lichaam. Ook blijf je zo koel. Drink geen sterke alcohol en koffie, dit werkt juist vochtonttrekkend.

Tips: wat niet te doen!

Leg vooral geen ijs op je huid aangezien je dan weer brandwonden kan krijgen door het ijs (het klinkt tegenstrijdig maar het kan echt), en neem geen te koude douche. Hier kun je kramp van krijgen, de overgang van heet naar koud is dan te groot.

Draag geen strakke kleren. Je huid moet de hitte kwijt kunnen, en de ruimte krijgen om te herstellen. Dat gaat niet als er een laag kleren tegenaan schuurt die irriteert en de hitte vasthoudt.

Blijf als je eenmaal verbrand bent zo veel mogelijk uit de zon. Je zult merken dat je huid extra gevoelig is voor UV straling, die het sterkst is tussen 11 en 3 uur ’s middags. Als je toch de zon in moet, kun je je het beste insmeren met een hoge factor zonnebrandcrème.

Als het echt heel erg pijn doet, kun je een aspirine nemen. Dit helpt ook tegen een eventuele zwelling en ontsteking.

Beter dan genezen is natuurlijk voorkomen. De laatste jaren zijn we er steeds meer achter gekomen dat huidkanker en een teveel aan UV straling met elkaar samenhangen. Smeer je dus van te voren goed in, en laat je vakantie niet verpesten door een pijnlijke rode huid!