Zoethout helpt bij kwaaltjes menopauze

0
1602

Zoethout wordt voornamelijk gebruikt bij hoest. En sinds oudsher wordt zoethout en drop gebruikt voor maag- en darmklachten. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat zoethout nog meer voordelen kent. Zoethout kan namelijk de kwaaltjes bij de menopauze verzachten.Wetenschappers ontwikkelde een pil met een extract uit zoethout (ook een bestanddeel van drop)

Zoethout wordt voornamelijk gebruikt bij hoest. En sinds oudsher wordt zoethout en drop gebruikt voor maag- en darmklachten. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat zoethout nog meer voordelen kent. Zoethout kan namelijk de kwaaltjes bij de menopauze verzachten.

Wetenschappers ontwikkelde een pil met een extract uit zoethout (ook een bestanddeel van drop), die de kwaaltjes van de menopauze onderdrukken. De pil laat het aantal opvliegers met 80 procent dalen, volgens de onderzoekers. Bovendien maakt het je botten sterker. De pil geen bijwerkingen, laten de wetenschappers weten.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van de pil zeer indrukwekkend voor vrouwen die bijna in hun menopauze zitten. Men denkt dat voordelen komen doordat de chemische stoffen in drop bijna een vergelijkbaar effect op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen hebben. Het niveau daalt rond de menopauze. De supplementen op basis van zoethout zouden een volwaardig alternatief kunnen zijn voor traditionele hormoonbehandelingen.

Aan hormoonbehandelingen kleven een aantal nadelen. Zo zou het gebruik van hormonale medicijnen tijdens de overgang invloed hebben op de kans op borstkanker. Ook blijkt uit eerdere studies dat het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd door deze medicijnen.

Volgens de onderzoekers heeft het geen zin om zoethout te ‘eten’ dat als snoepgoed wordt verkocht. Alleen de geconcerteerde supplementen kunnen de klachten verzachten, laten de wetenschappers weten.

De overgang

De overgang is de periode rond de menopauze (de laatste menstruatie), waarbij de vrouw ophoudt met menstrueren en er zich allerlei hormonale veranderingen voltrekken. Gemiddeld duurt het vier jaar voor de menstruatie definitief wegblijft. Je bent dan in de menopauze.De overgang vindt meestal plaats tussen de 45 en 60 jaar. Op vijftigjarige leeftijd heeft ongeveer de helft van de vrouwen de menopauze bereikt.

Typische overgangsklachten zijn:

-Opvliegers

-Onregelmatige menstruatie

-Nachtzweten

-Vaginale klachten

-Afvallen wordt moeilijker. Lees hier meer over ‘overgang en afvallen