Zorgeloos op vakantie

0
1250

Hoewel je vakantie een periode van ontspanning hoort te zijn gaan veel mensen gestresst op reis. Daarom heeft Healthylives een aantal tips op een rij gezet hoe je deze stress kunt voorkomen.

Hoewel je vakantie een periode van ontspanning hoort te zijn gaan veel mensen gestresst op reis. Daarom heeft Healthylives een aantal tips op een rij gezet hoe je deze stress kunt voorkomen.

Lijstjes maken

Als je veel stress ervaart in de weken voordat je op vakantie gaat, is het handig om voortdurend een lijstje bij je te hebben. Schrijf op waarover je je druk maakt of dingen die je niet moet vergeten. Dit zorgt voor een stukje rust in je hoofd.

De koffer

Zorg dat je ruim van te voren je koffer hebt ingepakt. Zo kun je als je iets mist de laatste dagen nog langs de winkel om het één en ander in te slaan. Ga je het met het vliegtuig? Zorg dan dat je koffer op het juiste gewicht is zodat je op het vliegveld niet meteen een fors bedrag hoeft te betalen.

Reisdocument

Het klinkt misschien heel logisch maar vergeet je paspoort of identiteitskaart niet. Om naar het buitenland te gaan heb je een geldige identiteitskaart nodig. Reis je binnen de EU, dan is een ID kaart voldoende. Buiten de EU heb je een paspoort nodig. Een paspoort is vijf jaar geldig, in sommige landen moet je paspoort na aankomst nog enkele maanden geldig zijn. Er zijn ook landen waarvoor je een visum moet aanvragen. Let hier dus goed op. Sinds 26 juni 2012 is het ook voor kinderen vanaf 0 jaar verplicht om een identiteitsbewijs te hebben wanneer zij naar het buitenland gaan. Zij mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders.

Werk

Je hebt vakantie dus als het goed is hoef je je geen zorgen te maken over wat er op het werk gaande is. Doe dat dan ook niet. Rond zoveel mogelijk zaken af voor dat je weg gaat. Draag lopende projecten zorgvuldig over aan een collega die je vertrouwt.

Huis

Zorg dat je het huis schoon achterlaat. Ruim de koelkast op, laat geen producten met een beperkte datum achter. Hier kunnen ongedierte op afkomen en schimmels uit ontstaan. Heb je veel planten in huis, vraag dan vrienden of buren of zij af en toe de plantjes water willen geven. Heb je huisdieren? Zorg dan dat er iemand is die voor ze zorgt of breng ze naar een dierenhotel. Zet de verwarming helemaal uit en zorg ook dat andere apparaten die eventueel brand kunnen veroorzaken volledig uitstaan.

Tenslotte is het het belangrijkst dat je niet vergeet te genieten. Fijne vakantie!

Lees ook:

Waarom op vakantie gaan goed voor je is

Ontstressen tijdens de vakantie

Tips om je werk los te laten