Tip voor de zomer: maak je eigen cold brew

0
2234

We hebben geduld moeten hebben, maar het ziet er naar uit dat we in Nederland eindelijk van een echte zomer kunnen genieten. De zomer staat gelijk aan zon, zee en strand. Daar hoort natuurlijk wel een drankje bij. De vraag is: wat kun je het beste drinken tijdens de zwoele zomermaanden?

Gezonde zomerdrankjes

Als je op je gezondheid wilt letten, is het van belang dat je rustig aan doet met het drinken van een glas ranja of een flesje frisdrank. Daarnaast zitten ook de meeste vruchtensappen tegenwoordig boordevol toegevoegde suikers. Je drinkt op deze manier al snel 25% tot 30% van je aangeraden hoeveelheid calorieën per dag.

Het beste alternatief is water. Het drinken van gewoon water wordt na verloop van tijd echter wat saai. Het is daarom fijn om wat variatie aan je drinkpatroon aan te voegen, zonder dat je direct overstapt naar drankjes met veel suiker. Cold brews bieden een uitstekend alternatief.

Wat zijn cold brews?

Cold brew is een moderne term die tegenwoordig te pas en on te pas wordt gebruikt. In feite betekent cold brew niets meer en minder als ‘koud gebrouwen’. Onder cold brews verstaan we onder andere koude drankjes gemaakt van koffie of thee.

Het verschil met een cold brew en standaard ijsthee of ijskoffie is dat het water niet eerst gekookt wordt. De bestanddelen worden koud met elkaar gemengd.

Hoe maak je je eigen cold brew?

Het maken van je eigen cold brew is niet moeilijk. Hieronder tref je twee manieren waarop je je eigen cold brew op basis van thee kunt maken.

De meest eenvoudige manier om een cold brew te maken is door simpelweg water op kamertemperatuur in een waterfles te gieten en hier theeblaadjes aan toe te voegen. De vuistregel is 15 gram theeblaadjes per liter water. Laat de fles zes uur in de koelkast staan en haal daarna de blaadjes uit de fles en klaar!

Je kunt in plaats van water op kamertemperatuur ook voor ijsblokjes kiezen. Plaats de ijsblokjes in een waterfles en voeg de theeblaadjes toe. In plaats dat je de waterfles in de koelkast plaatst, laat je de waterfles staan. De temperatuur buiten zal ervoor zorgen dat de ijsblokjes zullen smelten.

Cold brews in verschillende smaken

Het leuke aan het maken van een cold brew is dat je helemaal zelf bepaald welke smaken je toevoegt. Je kunt verschillende soorten theeblaadjes gebruiken. Je kunt daarnaast ook verschillende kruiden en groenten toe te voegen.

Voor het maken van kleurrijke en fruitige combinaties is het aan te raden om een infuser te gebruiken. Hiermee hoef je niet telkens de groenten, fruit, kruiden of theezakjes uit het water te vissen.