Misschien klinkt de afkorting BPA bekend in de oren. Vooral de laatste maanden wordt er veel over deze chemische stof gesproken. In dit artikel leggen wij uit wat BPA (Bisphenol A) precies inhoudt, wat de gevolgen zijn en hoe je BPA zoveel mogelijk kunt vermijden.
BPA, oftewel Bisphenol A, is een chemische stof en is verwerkt in onder andere in voedselverpakkingen en conservenblikken. Vroeger werd bisfenol A ook gebruikt in babyflesjes, maar binnen de EU is dat nu verboden wegens de hormoonverstorende eigenschappen van de stof. Vooral in Canada en Amerika wordt er veel over deze stof gespeculeerd. Volgens deskundigen is de grondstof schadelijk voor onze gezondheid. Aangezien de stof wereldwijd in veel producten voorkomt is het van belang om BPA, voor zover mogelijk, te vermijden.
Waar zit BPA in?
BPA zit verwerkt in veel producten. Veel zuigflessen voor baby’s zijn gemaakt van polycarbonaat. Een kunststof dat hoge temperaturen aankan en niet snel kan breken. Ook worden onder andere cd’s, helmen en verpakkingen van voedingsmiddelen van polycarbonaat gemaakt. Voor de productie van polycarbonaat wordt BPA gebruikt.
Uit een onderzoek van de organisatie Consumer Reports blijkt dat er in conservenblikjes een grote hoeveelheid BPA is aangetroffen. De BPA was volop aanwezig in blikken soep.
Maar BPA zit in nog meer producten verwerkt, zoals tonijn uit blik, waterkoelers, blikjes limonade, kassabonnetjes en kranteninkt.
Waarom is BPA slecht voor de gezondheid?
BPA heeft een slechte invloed op ons hormoonstelsel. Het zou kunnen leiden tot een verandering in ons gedrag. Ook heeft het invloed op de ontwikkeling van de voortplantingsorganen van meisjes en jongens. Tevens kan het ook hart- en vaatziekten en diabetes veroorzaken.
Sommige onderzoeken tonen aan dat de stof zelf niet giftig is, maar dat het om de hoeveelheid gaat. Andere onderzoeken laten zien dat BPA in lage doses weer andere (schadelijke) effecten heeft dan BPA in hoge doses. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het belangrijk om de waarschuwingen voor BPA serieus te nemen.
Hoe kan je BPA vermijden?
Aangezien BPA verwerkt is in aanzienlijk veel producten, lijkt het haast onmogelijk om BPA te vermijden. Toch kunnen we met een aantal punten rekening houden.
Manieren om BPA deels te vermijden is om geen water te drinken uit waterkoelers, je handen goed te wassen na het aanpakken van een bonnetje bij de kassa, zo min mogelijk voedsel uit blik te eten, te drinken uit een RVS beker in plaats van een plastic flesje en je eten in de magnetron in glazen schalen te verwarmen.
In jullie stuk schrijven jullie dat BPA in waterkoelers zit. Er bestaan echter ook waterkoelers welke rechtstreeks worden aangesloten op de waterleiding. Het BPA waar jullie over spreken komt voor in de flessen. Water kan dus rustig uit een waterkoeler worden gedronken, mits deze is aangesloten op de waterleiding.
Bedankt Huub Mutsaers voor de tip! Mvg. Redactie Healthylives
In Canada en in diverse Staten in de VS zijn babyflessen met Bisphenol A verboden. Waarom in europa nog wel?
Bisphenol A zit ook in het materiaal wat gebruikt wordt om tanden te sealen.