Suiker in voeding en drank kan leiden tot overgewicht

5
1891

Dagelijks krijgen we veel suikers binnen door onze voeding en het drinken van frisdrank en vruchtensappen. Het is algemeen bekend dat een teveel aan suiker kan leiden tot overgewicht en daarmee gezondheidsrisico’s.

Dagelijks krijgen we veel suikers binnen door onze voeding en het drinken van frisdrank en vruchtensappen. Het is algemeen bekend dat een teveel aan suiker kan leiden tot overgewicht en daarmee gezondheidsrisico’s.

Kristalsuiker behoort samen met onder meer witbrood en aardappelen tot de snelle koolhydraten. Deze koolhydraten worden in het lichaam snel omgezet tot glucose en veroorzaken een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier reageert door het hormoon insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel te laten zakken. Indien dit te vaak gebeurt, dan kan het lichaam daar ongevoelig voor worden waardoor de bloedsuikerspiegel ongezond hoog kan blijven.

Er is nog een gevaar. Kristalsuiker bestaat uit glucose en fructose. Een teveel aan fructose maakt onze cellen minder gevoelig voor insuline, waardoor het lichaam de broodnodige glucose niet goed kan opnemen. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, hartproblemen en suikerziekte.

Nog even een overzicht van de grootste suikerleveranciers:

 • Frisdranken, gezoete vruchtensappen en sportdranken
 • snoep, koek en energierepen
 • cruesli’s en andere gezoete ontbijtgranen
 • zoet broodbeleg
 • zuivelproducten met een vruchtensmaakje
 • drinkontbijten, toetjes en ijs
 • koekwaren als Liga’s, Vitalinea’s en Sultana’s

Ons advies is dus om op je suikerconsumptie te letten. Raadpleeg wat vaker het etiket op voedingsmiddel om het suikergehalte te achterhalen.

Lezers van dit artikel lazen ook:

5 REACTIES

 1. ik vind het prima mensen af te raden (geraffineerde) suikers te gebruiken, maar geef dan ook goede vervangers aan.

  straks gaan mensen zoetstoffen gebruiken, en dat geeft nog meer ellende dan de bovengenoemde suikers.

  goede suikervervangers: stevia, rauwe honing, dadelsuiker, sucanat.
  om maar even een paar te noemen.

  veel succes!

 2. @ M.Boor

  Aspartaam is een HEEL gevaarlijke vervanger van suiker. Het veroorzaakt onder andere: hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, verslechterd geheugen, gevoel van onwerkelijkheid, aankomen van lichaamsgewicht, kroep, artrose, en nog een hele zooi.. 92 ‘bekende’ bijwerkingen in totaal bij verschillende onafhankelijke onderzoeksbureaus. Afblijven dus van dat spul!