Gezonde vetten

1
1622

Om op gewicht te blijven of kilo’s te verliezen is het belangrijk om voor gezonde vetten te kiezen. Bijna iedereen weet dat er twee soorten vetten zijn: verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

Van de verzadigde vetten (roomboter, frituurvet, snoep, gebak en volle melk) heb je weinig nodig. Van onverzadigde vetten (vette vis, noten, pinda’s, plantaardige oliën en kuipjes margarine) heb je juist meer nodig. In het artikel ‘Verzadigde en onverzadigde vetten’ wordt het verschil tussen de vetten duidelijk gemaakt.

Eet niet minder vet
Ten onrechte gaan mensen op dieet minder vet eten. Het is echter belangrijk om te weten dat ons lichaam niet zonder vetten kan. Gezonde vetten mogen niet ontbreken in een gezond voedingspatroon. Onverzadigde vetten, die omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten zijn goed voor de gezondheid. Ze verkleinen de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten verhogen juist de kans op hart- en vaatziekten en het cholesterolgehalte in het bloed.

Omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Tot de omega-3 vetzuren behoort alfa-linoleenzuur. Dit is een essentiële vetzuur die het lichaam niet zelf kan aanmaken. De aanbevolen dagelijkse omega 3-vetzuren is 450 mg. Gemiddeld krijg je ongeveer 200 mg binnen. Omega-3 vetzuren zitten onder andere in vette vis. Ook visolie– capsules bevatten veel omega-3 vetzuren.Omega-3 vetzuren reguleren onder andere de hormoonhuishouding, stimuleren de hersenfuncties en bevorderen de geestelijke balans.

Omega-6 vetzuren
De basis van omega-6 vetzuren wordt gevormd door linolzuur. Omega-6 vetzuren vind je in onder andere zonnebloemolie en saffloerolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

Het is belangrijk dat beide vetzuren goed in balans zijn. Volgens deskundigen is de juiste verhouding ongeveer 4 gram omega-3 en 12 gram omega-6 vetzuren per dag.

Eet jij teveel verzadigd vet? Doe hier de vettest.

1 REACTIE