Te heet gegeten? Probeer de volgende oplossingen

0
2138

Gek op pittig eten en ga je regelmatig uit eten in een Chinees, Indonesisch, Indisch of Thias restaurant? Het kan dan je dan best wel eens overkomen dat je iets te overmoedig bent en je na het eten van een hete peper het gevoel hebt dat er in je lichaam een supervulkaan is uitgebarsten.

De eerste reactie bij het eten van pittig voedsel is paniek en haastig op zoek gaan naar een glas water. Dit heeft echter juist een averechts effect, want water zorgt ervoor dat het branderige gevoel alleen maar toe neemt.

Waarom werkt het drinken van water niet?

Het blussen van de brand in je mond met water klinkt als de meest voor de hand liggende oplossing. Het eten van pittig voedsel zorgt echter niet daadwerkelijk voor een vlam in je keel; het voelt alleen alsof je in vuur en vlam staat.

Het branderige gevoel op je tong en in je keel wordt veroorzaakt door een chemische reactie, aangewakkerd door de kruiden in het voedsel. Wanneer je een glas water drinkt, dan lossen deze kruiden zich niet op in het water. In plaats daarvan helpt het water met het verspreiden van de kruiden door het lichaam waardoor het branderige gevoel alleen maar toe neemt.

9 oplossingen die wél werken

Benieuwd naar wat je wel kunt doen om van dat branderige gevoel af te komen? Wij zetten 9 oplossingen voor je op een rij.

1. Zuivel bevat de stof caseïne. Deze stof helpt met het afbreken van caseïne waardoor het branderige gevoel afneemt. Melk is de meest voor de hand liggende oplossing maar een plak kaas, een bolletje ijs of een bakje yoghurt volstaan ook.

2. Zetmeel producten zoals brood, aardappelen en rijst. Zetmeel creëert een muur tussen de capsaïcine en de rest van je lichaam. Daarom werkt een pittige saus prima met een bakje friet.

3. Suikergoed. Het eten van snoep is niet de beste oplossing aangezien het niet de concentratie capsaïcine in je lichaam kleiner maakt. Het zorgt echter wel voor afleiding waardoor het toch als een oplossing kan werken.

4. Zure voedingsmiddelen zoals citroenen, limoenen en sinaasappels helpen met het neutraliseren van het effect van capsaïcine in het lichaam.

5. Romig fruit, zoals bananen en avocado’s zorgen voor een tijdelijke vermindering van de pijn.

6. Het eten van een blok pure chocola helpt met het verwijderen van de capsaïcine aangezien het een hoop vet bevat.

7. Honing is een natuurlijke vorm van suiker en heeft hetzelfde effect als het nuttigen van snoepgoed.

8. Het smeren van pindakaas of het bedekken van de tong met olijfolie. De olie zorgt voor het oplossen van capsaïcine in de olie.

9. Het drinken van alcohol kan ook een oplossing zijn aangezien capsaïcine, net als bij olie, in de alcohol oplost. Het alcoholpercentage in bier is echter te laag om een verschil te maken dus houd het bij sterke drank.